Shitparts aneb kvalita náhradních dílů

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
Adam P.
tel.: 777241654
auto: defík 130 TD5 2001

Re: Shitparts aneb kvalita náhradních dílů

#101 Příspěvek od Adam P. » 15 čer 2026 01:40

bacha na převodky stěračů bearmach. celé odpoledne jsem se sral s jejich výměnou. výsledek? neděle večer, komplet rozložená palubka a obě převodky v prdeli. ve středu jsme chtěli odjíždět na dva měsíce pryč :( nevím, jestli jsem náhodou narazil na nějaký zmetek, ale spíš ne. aby byly vadné rovnou dvě mně přijde jako moc velká náhoda. měnil jsem motor a převodky. motor jakžtakž OK, sice napoprvé neuměl zastavit a za chvilku vyhodil pojistku, tak pak se umoudřil a jede. škoda, že jsem netušil, že nedojíždění stěračů je způsobené jen tím plastovým dílem s konektory a ne celým motorem. mohl jsem koupit jen ten díl a ne rovnou celý motor, ale to nevadí. funkční motorek navíc se dycky hodí :)

převodky jsem vyměnil taky. nasucho, při rozdělané palubce a se stěrači odklopenými ve vzduchu fungovaly. takže jsem to celé složil a hurá! pak říkám taťkovi "zkusme to ještě jen tak pro jistotu naostro. vem konvu s vodou, stěrače na skle, zalívej a jedem." no takže to jelo ani ne minutu. pak se to zaseklo. paráda. takže v osm večer znova celá palubka dolů, abychom zjistili, že jedna převodka se protočila. jak je na hřídelce ten tísícihran, na který dosedá ozubené kolo, tak tam se to celé očesalo :( na hovno, ale OK, máme ještě tu původní originální. nebyla úpně KO, takže vyměníme. testovací provoz. po minutě a kousek se začne cukat ta druhá nová bearmach u řidiče!!! bohužel, tu už za původní vyměnit nemůžeme, protože tu jsme museli odřezat, byl zarezlý ten tisícihran pro uchycení stěrače a nešlo to nijak jinak sundat. takže auto rozdrbané, nepojízdné. objednal jsem tedy raději OEM. nejradši bych vzal ty originály (genuine), až tak jsem z toho vypsychovaný. ale ty nemá nikdo skladem a 7–14 dní už fakt nemám. takže si příště radši promyslete, co tam budete dávat. já bearmach už určitě ne...

fotky nemám, hned jsem to utikal položit na koleje a nechal slisovat nákladním vlakem, jak jsem byl nasraný.

images.jpeg
images.jpeg (14.1 KiB) Zobrazeno 274 x
defender 130 TD5 2001 a SAAB 9-5 aero 2007 //// EX: defender 110 TD5 2003 a SAAB 9-3 LPT 2000 :)

Dobrák
auto: L322

#102 Příspěvek od Dobrák » 15 čer 2026 09:02

Včera jsem jedny namontoval :D Tak uvidíme :Ja blb:

DanoDEF
auto: 110 SW

#103 Příspěvek od DanoDEF » 15 čer 2026 09:10

...ano ano prevodky su lahodka. Kedze uz mam cez 800tis tak som to parkrat riesil. Original prevodka sa da "rozobrat" osicku pekne prebrusit vycistit namazat a hlavne pod gumenu prechodku dat odpudivu vazelinu.a bude fungovat dlho. Aj zatuhnuta prevodka sa da na aute rozhybat ak ta to stretne na ceste - vydrzi to nejaky cas.
Tiez som vyskusal allmakes aj Bearmach a vsetky casom zahdzaveli. Uz tusim iba motorcek mam povodny.
LR Defender Td5 110SW po "prestavbe" a pred "prestavbou".

mr-tomas
auto: Def 110 300Tdi

#104 Příspěvek od mr-tomas » dnes, 07:38

Řeším teď taky výměnu u 300tdi, takže jaký výrobce je teď použitelný mimo originálů?
Deformační zóna Defendera je vozidlo stojící před ním.

DanoDEF

#105 Příspěvek od DanoDEF » dnes, 08:38

Ja som to riesil davno takze sa neviem vyjadrit. Nasiel som stary obal od Bearmachu aj od allmakes4x4 takze ja uz budem mat kombinaciu vsetkeho.

Adam P.

#106 Příspěvek od Adam P. » dnes, 08:47

mr-tomas píše: dnes, 07:38 Řeším teď taky výměnu u 300tdi, takže jaký výrobce je teď použitelný mimo originálů?
objednal jsem v neděli v noci na litepu ty OEM. jen o kousek dražší, než ty shitové bearmach. dorazily už v úterý ráno (díky, litep!). a na první pohled bylo vidět, že je to úplně jiná kvalita. namontováno a vypadá to, že to funguje. takže za mě OEM. na originály byla čekačka, nebyly skladem.

na tomto se fakt nevyplatí šetřit. zdá se to jako úplně marginální součást offroad auta, v porovnání se všemi uzávěrkami a navijáky, ale stěrače tě fakt dokážou úplně zastavit. když nefungují a prší. a víme, že pršet může třeba i tři dny v kuse. takže tři dny nejedeš...

já jsem se nakonec rozhodl, že ještě vyměním (krom převodek a motorku) taky tu spirálovou hadici/drát a i ten mechanismus/převod u motorku, co hýbe tím drátem. ať už je to všechno po těch 25 letech nové. taky za OEM. přechodky i motor fungují, ale stěrače mně stále chodí od kraje do kraje a mlátí. takže jediné, co by to ještě mohlo být jsou ten drát a převod u motorku. krok motoru se asi nijak nastavit nedá...
defender 130 TD5 2001 a SAAB 9-5 aero 2007 //// EX: defender 110 TD5 2003 a SAAB 9-3 LPT 2000 :)

Adam P.

#107 Příspěvek od Adam P. » dnes, 08:50

DanoDEF píše: dnes, 08:38 Ja som to riesil davno takze sa neviem vyjadrit. Nasiel som stary obal od Bearmachu aj od allmakes4x4 takze ja uz budem mat kombinaciu vsetkeho.
jasné, ona se taky kvalita zpracování u jednotlivých výrobců může časem měnit. co byl před pěti lety kvalitní výrobek, už dnes může být úplné blato. v tom je ta past a bohužel si tak člověk musí projít cestou "pokus-omyl"...

mr-tomas

#108 Příspěvek od mr-tomas » dnes, 08:54

Mě právě taky chodí stěrače jak je napadne. Chvíli jdou normálně a pak začnou přejíždě až za gumu okna, takže nevím jestli budou stačit převodky, nebo ještě vyměnit něco jiného.

Adam P.

#109 Příspěvek od Adam P. » dnes, 09:06

mr-tomas píše: dnes, 08:54 Mě právě taky chodí stěrače jak je napadne. Chvíli jdou normálně a pak začnou přejíždě až za gumu okna, takže nevím jestli budou stačit převodky, nebo ještě vyměnit něco jiného.
u mně to nebylo tak hrozné. mně akorát nedojížděly (zastavily se v okamžiku, kdy jsem vypl páčku) a měly strašné vůle a pazkuky. takže jsme s landjirkou usoudili, že motor a převodky. motor jsem psal v komentu výše a převodky určitě hodně pomohly. pazvuky žádné a bez vůlí. ale chod je furt z kraje do kraje (trochu tedy i přes okraj, ale nemoc). takže podle mě je potřeba vyměnit zbývající mech. části. osobně bych Ti teda doporučil udělat převodky, táhlo (spirálový drát) a převod v motorku (lze měnit samostatně, není nutné měnit motor). je to sice ranec, ale vzhledem k tomu, jakého je s výměnou sraní a že je to podstatná část vozu, bych to udělal pořádně...
Přílohy
Snímek obrazovky 2026-06-17 v 9.06.47.png

mr-tomas

#110 Příspěvek od mr-tomas » dnes, 09:42

Přidám teda ještě ten vlnovec, převod motorku jde vyměnit kdykoli potom. Dík

DanoDEF

#111 Příspěvek od DanoDEF » dnes, 10:39

je potrebne skontrolovat hlavne ten "spirálový drát" ten moze robit problemy. Je rozdiel ked idu stierace "na sucho" a vo vydatnom dazdi vtedy moze dochadzat k "roztahovaniu" toho spiraloveho dratu a to meni dlzku chodu. Takiez moze byt uvolnena matica na konci toho "bovdenu" jak prechadza do prevodovky taktiez zatuhnuta vazelina v bovdene. Osobne sa mi stalo, ze sa utrhol stvorhran na konci spiraloveho dratu a ja som isiel z Bratislavy az ku K.Slamovi bez stieracov a co no prsalo celu cestu. Vtedy som v praxi vyskusal tzv tekute stierace fungovalo to OK.

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#112 Příspěvek od MadTom » před 9 minutami

A dát bacha, že Def "po faceliftu TD5ky" má motorek jinde (před spolujezdcem) a jiné převodky stěračů a motorek s jiným zdvihem.
Když to tak čtu, tak se opět vracím k myšlence předělat to na klasická táhla, místo toho hrbatého drátu. Něco jako to udělali v Mini u Project Binky.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Odpovědět