Dym spod praveho predneho blatnika

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
stracci
auto: Discovery I

Dym spod praveho predneho blatnika

#1 Příspěvek od stracci » 23 srp 2016 20:28

Podelim sa o dnešnu infarktovu situaciu a zaroven poprosim aj o radu. Išiel som s kamošom pozriet, kde ma chystat drevo. Lesna cesta, mlaky, žiadny extremny off road. Asi po 4 km lesnych ciest sme prišli na miesto. Vypol som motor, a išli sme kuknut miesto kde ma chystat drevo. Po asi 15 min sme sadli do auta a naštartoval som. Otačky stupli, vzapäti klesli. Kamarat mi vravi že citi smrad, ako keby niečo horelo. Nevenoval som tomu pozornost, no asi po 15m jazdy na volnobeh dole kopcom, znovu stupli otačky a zacitil a už aj videl ako sa valy dym spod praveho predneho blatnika a trošku aj spod kapoty na spominanej strane. Nebolo mi všetko jedno v tej chvili :doh panika a stres :sweat Vyskočil som z auta a v hlave mi preblislo, vypnut motor. Ked som sadol do auta, svietilo mi dobijanie, otačky stupli a asi po par sekundach klesli a dobijanie zhaslo. Vypol som motor, a s hasičakom v ruke som pomaly otvaral kapotu. Smrad od zhorenej umeliny ale nikde ani naznak požiaru. Skontroloval som zbežne kable od baterky, alternator, svetla, proste všetko čo ma napadlo. Chvilu sme počkali a s malou dušičkou som naštartoval. Otačky už boli tak ako vždy, išli sme domov.
Doma som popozeral všetky kable v motorovom priestore, teda aspon si myslim že všetky. Skontroloval poistky, všetko ok, nikde žiadny prehopreny kabel alebo niečo podobne.
Vie mi niekto povedat na čo sa zamerat?Mam strašne zly pocit z mojej D1 300 tdi, r.v.98. Pred nedavnom som si ju bol skrašlit u Landjirka a ked si predstavim že mi to ma niekde zhoriet, chyta ma panika :cry
LR DI 300 Tdi

Land Jirka
tel.: +420731913431
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

Re: Dym spod praveho predneho blatnika

#2 Příspěvek od Land Jirka » 23 srp 2016 21:15

Jestliže tam něco hořelo, tak tomu muselo zanechat stopy.
Ty otáčky motoru se zvedaly samy?
Jestli ano, tak mě u mechanické třístovky napade, že je špatná kostra karoserie, nebo motoru a ukostřovalo se to lankem plynu
Zkontrolujte nebo udělejte nové mínusové kostry od baterky na rám (v prostoru pod baterkou)
od ní je nejlepší navést nové ukostření motoru
origo kostra motoru je u starteru a tam bývá problém
Land Rover 4x4 SERVIS, PRODEJ DÍLŮ LAND ROVER, DIAGNOSTIKA, OPRAVY A ÚPRAVY LAND ROVER, RENOVACE VETERÁNŮ
Tel: 731913431

stracci

#3 Příspěvek od stracci » 23 srp 2016 21:24

Ved prave, jedine čo som hladal, tak niečo zhorene, nejaky kabel alebo plast. nenašiel som nič. Mal som vybratu baterku, zloženu prednu masku. Asi hodinu som čumel do priestoru motora, no nevšimol som si nič zhorene. Zapach zhoreneho plastu, alebo kabla citit v motorovom priestore.
Tie otačky sa zvyšili sami, nie nejak velmi, ale bolo to počut. Mne to pripadalo, ako keby vynechaval altik, a preto mi svietilo dobijanie.
Musim oslovit nejakeho elektrikara, ja som do autoelektriky totalny debil.
LR DI 300 Tdi

nico
tel.: 00421905390514
auto: LD Discovery 2

#4 Příspěvek od nico » 23 srp 2016 21:52

Ak tam cítiš stále zápach, mali by tam byť nejaké viditeľné stopy.... Skús pozrieť všetko, čo sa zohrieva... Niekedy ľudia zavrú kapotu aj s nenamontovanou plastovou vnútornou krytkou svetla, alebo kelinčokom od kávy....:-D
Dúfam, že to bude dajaka prkotina, lebo sa teším do Žabokriak, že ťa konečne uvidim.

Odoslané z C6903 pomocou Tapatalku

stracci

#5 Příspěvek od stracci » 23 srp 2016 22:06

Dnes som asi hodinu a pol hladal nejaku znamku že kde by to mohlo horiet. Vyhodil som baterku, zložil prednu masku, a išiel som po každom kabli. Našiel som asi 5 kablov s konektormi, ktore neboli zapojene(neviem načo su). Auto služi dobre ako som prišiel od Jirka až do dnes.Rozmyšlam už nad všetkym možnym. Dokonca som chcel zohdit už aj predny pravy blatnik, len už bola tma.
Ked som videl ako sa čmudi spod blatnika, krvi by sa na mne nedorezal :S
Zajtra volam jednemu chalanovi, nech to pride kuknut, pomerat.
Sranda je, že auto som normalne naštartoval a prišiel domov bez problemov. Len mi nejde do hlavy, že mi svietilo dobijanie a kolisali otačky :hmm:
No dufam sa to do zrazu vyrieši. Tešim sa ako maly chlapec, a tiež ta rad spoznam osobne :nod
LR DI 300 Tdi

gibson
tel.: +421907201052
auto: DI 300, mini, vw t2

#6 Příspěvek od gibson » 23 srp 2016 22:13

pozri tu hlavnu kostru na sasoch od baterky, je to nad VIN cislom
druha je lankova na opacnej strane z vnutornej strany sasov za prednou pruzinou
DI 300Tdi - pojazdne
mini 1300 98' - zhnity bruchoplaz ultimate!
D90 300Tdi - EX
VW T2 77' - Rusty
http://www.gibsonsg.rajce.idnes.cz http://www.fedorsecurity.sk

stracci

#7 Příspěvek od stracci » 24 srp 2016 16:19

Zahada pokračuje :sweat dnes sme dvaja do toho pozerali, skontrolovali sme uchytenie kostry pod baterkou, aj na druhej strane za pružinou, nikde ani znamka ohorenia. Poistky su v poriadku. Kable su ok. Rano som išiel na tom do roboty, naštartovalo to na brnk, aj teraz sme skušali. Pozapinal som všetko čo existuje v aute, svetla, smerovky,klimu, proste všetko.Kostra je dobre utiahnuta, nema volu alebo niečo podobne. Nikde žiadna znamka po horeni, nikde nič. Som z toho na nervy :S
LR DI 300 Tdi

Laci DII
tel.: 0903155696
auto: DII TD5 02

#8 Příspěvek od Laci DII » 24 srp 2016 18:26

skontroloval si aj remeň na alternátore?
D2 Td5

stracci

#9 Příspěvek od stracci » 24 srp 2016 20:08

Laci DII píše:skontroloval si aj remeň na alternátore?
Ano, nevidno žiadne znamky opotrebenia alebo spalenia. Ked by pridrelo altik, a remen by šmykal, myslim že by piskal, no nepiskalo nič. Hm, je to zaujimave, všetko funguje tak ako ma. Prave som prišiel domov, a prešiel som 25 km a žiadny naznak nejakeho problemu.
LR DI 300 Tdi

jbizik
tel.: +421907325338
auto: D1 200tdi, L322 m62

#10 Příspěvek od jbizik » 24 srp 2016 20:37

stracci píše:
Laci DII píše:skontroloval si aj remeň na alternátore?
Ano, nevidno žiadne znamky opotrebenia alebo spalenia. Ked by pridrelo altik, a remen by šmykal, myslim že by piskal, no nepiskalo nič. Hm, je to zaujimave, všetko funguje tak ako ma. Prave som prišiel domov, a prešiel som 25 km a žiadny naznak nejakeho problemu.
Kazdy Landik si zije svojim zivotom :chuckle . Moj mal jedneho casu ruju( sam od seba zacal trubit) a tvoj si trosku pofajcil no :smoke :rofl
Ex- D2 4.0 V8 - LPG
Ex-2x SUBARU Outback'05 ,MT aj AT 2.5 lpg +3 cm lift a redukcia
Ex-Honda C-RV 2,2 CTDI 2005
RR L322 VOUGE, 4.4 V8 LPG(m62 )
LAND ROVER Discovery 1 200tdi
http://landroverforum.cz/forum/viewtopi ... 30&t=36532

stracci

#11 Příspěvek od stracci » 24 srp 2016 21:10

Najviac ma štve, že neviem pričinu. Elektrika je nevyspytatelna, mam pred nou rešpekt. Nerad by som dopadol ako ta D2, čo som dal foto do temy "skurvene landrouvry".
Ale zeleny oval je životny štyl...niektory si vytrubuje, niektory bafka :chuckle
LR DI 300 Tdi

Duro1030
auto: D2

#12 Příspěvek od Duro1030 » 24 srp 2016 21:27

Nemol to byt nejaky potkan alebo mys. Ze by tam niekne zhorel. Dostal sa medzi + a -.

stracci

#13 Příspěvek od stracci » 24 srp 2016 21:35

Duro1030 píše:Nemol to byt nejaky potkan alebo mys. Ze by tam niekne zhorel. Dostal sa medzi + a -.
Aj nad tym som rozmyšlal, ale smrad bol ako ked hory plast. Jedine ak by to bola umela myš :rofl Ešte som rozmyšlal nad tym, že v pondelok lialo ako z krhly. či niekde nezatieklo :rain
LR DI 300 Tdi

libovka
tel.: Jabko
auto: RR L322

#14 Příspěvek od libovka » 28 srp 2016 14:34

Osobně bych se kouknul na věci okolo řemene příslušenství.Jestli se ti nepřidírá nějaké kladka nebo altík nebo jestli není utržená dvouhmotnostní řemenice. To by mohlo mít za následek i houpání otáček.

Mě se zadřela napínací kladka a pouze to smrdělo a zvuk to nedělalo žádnej.

stracci

#15 Příspěvek od stracci » 28 srp 2016 18:44

libovka píše:Osobně bych se kouknul na věci okolo řemene příslušenství.Jestli se ti nepřidírá nějaké kladka nebo altík nebo jestli není utržená dvouhmotnostní řemenice. To by mohlo mít za následek i houpání otáček.

Mě se zadřela napínací kladka a pouze to smrdělo a zvuk to nedělalo žádnej.
Može byt aj toto jedna z alternativ, ale od vtedy, ako mi to spravilo, tak auto jazdi, všetko funguje. Ked raz zadrie kladku, tak si myslim že už ju nerozhybem.
Dnes sa mi stala podobna situacia, ale bez horenia niečoho. Po dlhšej jazde som zastal na parkovisku, a išiel som do obchodu. Sadnem do auta a zase...otačky stupli, a hned klesli. Dobijanie mi vždy svietilo chvilu hned po naštartovani, takže to je ok, Ale čo tie otačky :Ja blb: :Ja blb: :Ja blb: ale nikdy mi to nespravi pri prvom štarte, a od vtedy mi to spravilo druhy krat, ale už iba zakolisali otačky.
LR DI 300 Tdi

Hanys_a_Kaca
tel.: 775 173 983
auto: DEF110+D2+RRC

#16 Příspěvek od Hanys_a_Kaca » 28 srp 2016 19:38

Nehořel olej?
Hanys a Káča

Land Rover se nekupuje, Land Rover se staví.
O našem výletu: http://www.oneland.cz

stracci

#17 Příspěvek od stracci » 28 srp 2016 19:43

Hanys_a_Kaca píše:Nehořel olej?
určite nie, bol to jasny smrad po zhorenom plaste, alebo niečom umelom. Prave teraz som bol znovu naštartovat, a vyzera to na problem s altikom. Ked naštartujem, tak počut hladky chod motora svieti dobijanie. Ked zhasne dobijanie, počut citielnu zataž na motore, klesnu otačky, doslova to len tak brble.
LR DI 300 Tdi

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#18 Příspěvek od MadTom » 28 srp 2016 20:54

Alternátor pokud dobíjí, tak motor musí zatěžovat. Změř si dobíjení, zda to dává dost napětí, a to jak na volnoběh tak v plných otáčkách, a samozřejmě se zatížením. Jinak alternátor není nic složitého, takže ven s ním, rozborka, vyčištění a kontrola. Už jsem viděl jak "prohořel" bordel s olejem, co se v alternátoru postupně nashromáždil.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

stracci

#19 Příspěvek od stracci » 28 srp 2016 21:02

[quote="MadTom"]Alternátor pokud dobíjí, tak motor musí zatěžovat.

Ano, to mi je jasne že zatažuje motor. Ale pred tym mi tak nekolisali otačky. Ked som otočil kluč, rozsvietilo sa žhavenie, a dobijanie. Naštartoval som, a dobijanie hned zhaslo.Ale na chode motora to nebol počut. Teraz otočim kluč, rozsvieti sa žhavenie, dobijanie. Naštartujem, a je počut, že motor pracuje vo vyššych otačkach, nie nejak extremne vysokych. Dobijanie svieti a asi po 10s. zhasne dobijanie, a otačky klesnu, motor znatelne dostane zabrat. Kolko presne dobija altik? 14.2 V?
LR DI 300 Tdi

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#20 Příspěvek od MadTom » 28 srp 2016 21:57

Altík by měl dávat 13,8 až 14,2V měřeno přímo na svorkách baterky, při plném zatížení (světla, ...) a lehce zvýšených otáčkách. A hlavně by to měl dávat hned. U těchto starých aut není žádný důvod, aby dobíjení neběželo hned po startu motoru (u elektronicky řízených aut může řídící jednotka motoru ovládat i alternátor). Takže po kontrole uzemnění, jak už tu padlo, doporučuju kontrolu alternátoru.
Jinak zkusit shodit řemen a nastartovat, jestli to bude také kolísat.
A jestli máš 300ku s elektronicky řízeným čerpadlem, tak propady napětí mohou ovlivňovat chod motoru.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Odpovědět