Dojazd spojky

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kraateer
auto: Freelander 2000

Dojazd spojky

#1 Příspěvek od Kraateer » 10 čer 2014 21:40

Zdravim pani,

forum som prehladaval ale toto konkretne som nenasiel tak dufam ze sem nehadzem duplu :)
Mam vlastne hned 3 otazky. Som hrdym majitelom Freecka r.v. 2000, 1.6i V16 88kw.

1. Posledne mesiace mi spojka robi taku vec, ze jej chvilu trva po zosliapnuti kym spadnu otacky. Take ak radim napr pri 3k, stlacim spojku, otacky este 1-2 sekundy ostanu na 3k, a az potom zacnu klesat. Zaroven tu sekundu dve ide z motora zvuk ako ked ho turujem na neutrali, co vlastne robim. Chcem len vediet ci je to predzvest niecoho zleho, alebo je to bezna vec. Co mi vraveli tak nejaky morot od Skody to robi kazdy druhy. Auto ma najazdenych 208k km.

2. Po kolkych km menite motorovy olej ak jazdite vacsinou mimo mesto a mimo dialnic (teda po dedinkach a medzi nimi), a akym olejom mate najlepsie skusenosti (planujem menit cez vikend a neviem co si mam kupit) a kolko litrov mi vlastne treba?

3. Co moze sposobovat to, ze mi auto netopi (ani nejde klima, proste aky vzduch je vonku, taky fuka z fukarov). Ventilator sa kruti o dusu, menil som viecko expanzky aj kontroloval tesnenia. Zaujimave je, ze motor sa neprehrieva (s vynimkou dlhsej jazdy do kopca, vtedy stupa az pred cervenu hranicu, po vysliapani na kopec a jazde z kopca teplota ihned klesa na prevadzkovu teplotu). Niekde sa mi straca aj chladiaca kvapalina (od decembra som uz dolial vyse litra), ale unik nikde nevidno, nic nie je mokre ani pod autom neostava mlacka. Este take pozorovanie, ak dojazdim, otvorim kapotu a mam vodu v chladiacej nadrzke fakt nizko, tak ked otvorim viecko expanzky vznikne podtlak alebo co a voda stupne (co viem tak to tiez nie je bezne).

Dakujem za kazdu radu.

bata
tel.: 607 168 746
auto: Freelander I + II

Re: Dojazd spojky

#2 Příspěvek od bata » 11 čer 2014 09:22

K bodu 2) intervaly vymeny oleju, mnozstvi a typy jsou popsany hned v prvním a druhem tematu Freelanderu
Land Rover Freelander 1.8 / 99, Freelander 2 HSE i6 3.2 / 2007

Kraateer

#3 Příspěvek od Kraateer » 12 čer 2014 10:32

Ano ako specifikaciu oleja aj odporucane intervaly vymen samozrejme poznam. Ale predsa sa to diferencuje trocha podla toho ci jazdis len po meste malo km studene starty a ak jazdis BA - KE 4x mesacne. A skor mi slo o to ake skusenosti mate s motorovymi olejmi ako takymi.. Shell, Castrol, pripadne neznackove.

Krasty

#4 Příspěvek od Krasty » 12 čer 2014 13:05

ohledne oleju...nelaboroval bych a lil tam to, co je v popisu....takze original olej. Co se tyka najezdu kilometru, tak, to co je uvedeno v popisu je zlatej stred. Kdyz by clovek jezdil ciste silnici a zvolna apod, tak urcite olej "vydrzi" dele, respektive jeho kvalita bude lepsi nez ten samej najezd pouze v terenu.

Byt tebou, tak kdyz jezdim po silnici, tak bych menil olej dle predepsanych kilometru a lil bych tam ten predepsanej olej.

O typech oleju je tu toho mraky, ale jak tu pisou mechanici, co LR opravuji leta, tak proste predepsany typ oleje...
Freelander 1 2,0 Tcie, 5 dv. rok 1998
Volvo XC90 2,5 T (LPG) rok 2005
Honda Civic 1,5i16V rok 1993

Honda CBR954 RR, Jawa 250, Parez (predrenovacni stav bohuzel bez TP)

Ryba je nejslusnejsi tvor na zemi....NEBERE A NEBERE :-)

fugín
tel.: 777001161
auto: ex free 1,8/Disco2

#5 Příspěvek od fugín » 12 čer 2014 14:49

to kraateer: pochopil jsem že máš 1,8 benz protože 1,6 je asi překlep. Ale k tý spojce: skoro bych si dovolil tvrdit,že by to mohlo být zatuhlou osou vypínací páky spojky. Je to velmi častá závada a zatuhlá osa vůbec neprospívá ani přítlačáku ani lamele a ani setrváku. Pokud by to tak bylo,tak se to bohužel bez demontáže spojky neobejde. Ale můžu se mýlit,třeba je chyba jinde. Nejhorší je že tohle nepoznáš ani na pedálu spojky teda pokud spojkový váleček funguje tak jak má.
EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Akt.: Discodvojka Td5 2004 Žoffka-strašně drahá

y.sajty
auto: freelander1.8 LPG

#6 Příspěvek od y.sajty » 12 čer 2014 18:16

K první otázce-otáčky motoru na volnoběh nemají nic společného s vypínáním spojky.Otáčky reguluje regulátor,to je elektromagnetický ventil který reguluje množství vzduchu-obchází vzduchovou klapku.je propojen gumovou hadičkou.Jednoduše povol dva šroubky vyjmi ho a pořádně vymyj v benzínu je zanesen olejem a karbonem.Oprava je to jednoduchá a otáčky by měly jít po ubrání plynu rychle dolů.Co se týká teploty a úniku kapaliny,to už tady bylo řešeno mockrát .Každopádně by teplota neměla dosáhnout maxima a velký únik kapaliny k tomu napovídá už tolikrát řešené prasklé těsnění pod hlavou.Raději se rychle spoj s někým kdo ti ho vymění ať nezničíš motor!

fugín
tel.: 777001161
auto: ex free 1,8/Disco2

#7 Příspěvek od fugín » 12 čer 2014 19:37

Kraateer píše:Zdravim pani,

forum som prehladaval ale toto konkretne som nenasiel tak dufam ze sem nehadzem duplu :)
Mam vlastne hned 3 otazky. Som hrdym majitelom Freecka r.v. 2000, 1.6i V16 88kw.

1. Posledne mesiace mi spojka robi taku vec, ze jej chvilu trva po zosliapnuti kym spadnu otacky. Take ak radim napr pri 3k, stlacim spojku, otacky este 1-2 sekundy ostanu na 3k, a az potom zacnu klesat. Zaroven tu sekundu dve ide z motora zvuk ako ked ho turujem na neutrali, co vlastne robim. Chcem len vediet ci je to predzvest niecoho zleho, alebo je to bezna vec. Co mi vraveli tak nejaky morot od Skody to robi kazdy druhy. Auto ma najazdenych 208k km.

Dakujem za kazdu radu.
špatně jsem přečetl, :doh . y.sajty má pravdu :yes
EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Akt.: Discodvojka Td5 2004 Žoffka-strašně drahá

Kraateer

#8 Příspěvek od Kraateer » 12 čer 2014 20:02

Jop je to preklep, samozrejme 1.8. No to prasknute tesnenie pod hlavou nas tiez napadlo, len sa mi tomu nechcelo verit kedze sa mi na to pozerali a nic neprisli a ani sa mi netvori emulzia na tom viecku kam sa leje olej. To potom asi nic len rozobrat a pozriet na to poriadne. Ok ten regulator vycistim, dik za tip.

dava
auto: DII Td5 v origoši

#9 Příspěvek od dava » 12 čer 2014 22:58

Sakra chlapi, dejte to radši udělat někomu kdo se v tom vyzná... Poraďte mu spolehlivýho mechoše v jeho okolí, tohle nemá cenu, majitel netuší která bije a po netu se diagnostikovat auto fakt daří jen zázrakem nebo náhodou :roll:

Akorát ho nějakej lempl stáhne o balík prachů a stejně s tím bude problém, nebyl by první tady, jak to čtu. Vždyď tady někteří exoti místo hadice k turbu za litr mění rovnou vstřiky a turbo za třicet...
No road? No problem...
LR užívej s klidem a rozvahou Angličana, jinak tě dostane do blázince

y.sajty

#10 Příspěvek od y.sajty » 13 čer 2014 14:53

Vyčistit regulátor zvládne každý s tím nemusí hned do servisu za 500Kč na hodinu.Přehřívání u 18 není sranda a proto mu radím odborníka a ne výměnu motoru.Myslím že od toho tady forum je aby jsme si mohli poradit aspoň radou,těžko můžem na dálku auto diagnostikovat.Pak by tady mohlo být na všechno napsáno "běž do servisu a neptej se!"

dava

#11 Příspěvek od dava » 15 čer 2014 20:51

Neříkám do servisu, říkám zajet k někomu kdo se vyzná... což nutně nemusí bejt servis, jak známo. Ba dokonce někdy i nesmí, poslední dobou.
No road? No problem...

Kraateer

#12 Příspěvek od Kraateer » 19 čer 2014 10:20

Tak so servismi u nas (Vranov nad Toplou) zatial nemam bohvieake skusenosti. LR povacsine videli prinajlepsom z helikoptery, splynovac tak isto. Minule mi tahalo auto do prava a 'poziralo' mi pneumatiku, a chceli mi vymenit pomaly celu prednu napravu za cca 300€. Ked som odchadzal zo servisu vsimol som si, ze mam defekt (oprava 5€) a auto ide normalne. Takze najst niekoho kto fakt vie o com hovori a nie len 'tak skusme vymenit toto a potom hento' je aspon u nas fakt tazke. A Dava ma pravdu, co sa aut tyka som fakt jelito :doh Toto je moje prve. Ja vam opravim pocitac a tak, ale toto nie.

y.sajty

#13 Příspěvek od y.sajty » 19 čer 2014 18:33

No vidíš,já se zas nevyznám v počítačích.Že se nevyznáš v autech není ostuda ,jezdit musíš a ti co to mají opravit to musí umět a je dobré vědět kde to neumí!Co otáčky?

dava

#14 Příspěvek od dava » 19 čer 2014 21:26

Kraateer píše:Tak so servismi u nas (Vranov nad Toplou) zatial nemam bohvieake skusenosti. LR povacsine videli prinajlepsom z helikoptery, splynovac tak isto. Minule mi tahalo auto do prava a 'poziralo' mi pneumatiku, a chceli mi vymenit pomaly celu prednu napravu za cca 300€. Ked som odchadzal zo servisu vsimol som si, ze mam defekt (oprava 5€) a auto ide normalne. Takze najst niekoho kto fakt vie o com hovori a nie len 'tak skusme vymenit toto a potom hento' je aspon u nas fakt tazke. A Dava ma pravdu, co sa aut tyka som fakt jelito :doh Toto je moje prve. Ja vam opravim pocitac a tak, ale toto nie.
No, prostě udej polohu, na slovači je hafo lidí, který to znají a když někdo bude poblíž, tak tam zajeď. Je to lepší, než se hrabat sám v něčem co nevím jak funguje... jako lama v počítači, víš jak to dopadá. S autama je to stejný. A taky víš, že není problém prodat HDD nebo jinej HW někomu, kdo nepozná že má jen SW chybu a stačí přeinstalovat třeba. Stejně tak tě může natáhnout vyčůranej servisák, až zjistí že nevíš co a jak.
No road? No problem...

Odpovědět