ABS, TC, a autíčko z kopce svítí a nefungujou

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Zpráva
Autor
JirkaLR

ABS, TC, a autíčko z kopce svítí a nefungujou

#1 Příspěvek od JirkaLR » 10 úno 2008 15:05

Čau chlapi, mám Free rv. 98, nedávno tam byl měněnej zadní dif. nějakej jouda se v tom šťoural, až ho rozšťoural, tak jsme ho vyměnily za novej i se silnetblockem, to je v poho, jenže to bouchalo, protože se to časem povolilo, bylo to málo utažený, auto bylo na zvedáku, a jak se to dotáhlo tak od tý doby svítí ABS, TC a to brždění pro sjezd, nefungujou, pojistky to nejsou, zkoušeli jsme ABS, TC, a to brždění a nefungujou. Jestli se to na zvedáku nějak prověsilo a něco se přetrhlo, nevím, neřešil jste to někdo ? Docela to potřebujeme, protože když jsme byly nedávno venčit psa :lol: tak jsme vyjeli hodně rozježděnej bahnitej kopec po dešti až na třetí pokus ale skoro setrvačností, protože TC je potřeba :D.

JirkaLR

#2 Příspěvek od JirkaLR » 20 úno 2008 21:32

No super, tak dneska řadí a někdy neřadí, jak se mu zachce, řadí jenom po vypnutí motoru, že by něco v elektrice ? Je měkčí spojka, má to nějakou spojitost ? Nevíte někdo ? Kde jsou prosim vás nějaký odborníci na LR? do AMT NE ! vím že je eliot ale až v čb a to je hodně daleko. :evil:
auto má najeto teprv 130tis. a je skoro celý po GO - motor, podvozek. :cry:

Admin
Admin fóra
tel.: +420 777 883 488
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Admin » 21 úno 2008 07:45

Spojitost bych v tom neviděl. Může jít spojkový válec do věčných lovišť. Nejblíže máš autorizovaný servis v Liberci (Dorda) a neautorizovaný třeba u nás v Nové Pace :wink:

vlada920

Kdy se má vlastně použít

#4 Příspěvek od vlada920 » 22 úno 2008 15:15

Chlapy prozrad te mi jakou funkci má vlastně ten vypínač na řadící páce.Když startuju tak se mi také rozsviti zelené autičko ale opravdu nevim k čemu to je.Mám Free 1.8i 1998.Děkuji

De Lite
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od De Lite » 24 úno 2008 07:03

Je to spínač systému HDC ( hill descent control, neboli systém kontrolovaného sjíždění kopců ). Systém HDC funguje, tak že po zařazení prvého rychlostního stupně ( případně zpátečky ) a zapnutí spínače HDC se vůz z kopce pohybuje konstantní rychlostí ( tuším, že 8 km/h ). Děje se tomu tak, že tento systém kontrolovaně přibržduje jednotlivá kola. Řidič nesešlapuje ani brzdu, ani plyn, ani spojku, pouze se věnuje řízení volantem. Sám jsem měl ze začátku k používání tohoto systému despekt, ale pak jsem ho párkrát zkusil a musím řící, že bych leckterý prudký svah, nebo sjezd nesjel lépe. Zvláště pokud je podkladem led, mokrá tráva, nebo takovéto jemné bahýnko.
Freelandering - stav duše

vlada920

#6 Příspěvek od vlada920 » 24 úno 2008 07:18

Tak diky za info,zkusim to taky.

JirkaLR

#7 Příspěvek od JirkaLR » 24 úno 2008 09:39

Admin> spojkovej válec je celej novej, celej spojkovej set je novej

Marie

#8 Příspěvek od Marie » 25 úno 2008 21:34

Kluci když jste se bavili o tom HDC, měla bych taky dotaz. Nedávno toho mého napadlo, že vyzkouší jak to HDC funguje. Jel po normální silnici z mírného kopce, zmáčknul tlačítko a samozřejmě mu to nebrzdilo (mám obavu že tam neměl jedničku), ale rozsvítilo se hned červené autíčko s vykřičníkem, které ani po opětovném nastartování nezhaslo. Takže jsme jako správní nováčci jeli do AMT (po prvé a naposled). Tam to píchli na diagnostiku a samozřejmě na nic nepřišli. Ale aspoň ta kontrolka přestala svítit. Jinak když startuju, tak se normálně rozsvítí všechny kontrolky a zase hned zhasnou jak maj. Po této zkušenosti se už HDC bojím vyzkoušet aby mě to zase nestálo tu diagnostiku. Mam to risknout? :?:
Freelander 1,8i 3-dv. 1999

Hunter
auto: Free I Td4 AT
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hunter » 25 úno 2008 23:01

Vyzkousej, ale ne na silnici, tam to nema vyznam delat. Musi to byt opravdu kopec, aby to melo vyznam, a nejlepe blaticko nebo snih, aby byla znat ta vyhoda HDC :wink: A do AMT uz ne :!:
Free Td4 2004 HSE automat

Oldman
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Oldman » 26 úno 2008 14:06

Já mám jiný problém a nemůžu přijít na to, kde je zakopaný pes: na řadící páce je vše ok, drátky k přepínači zapojené, pojistky jsou ok, ale na palubce se ne a ne nic rozsvítit. A to ani při startu, ani při zapnutí HDC.

karel

#11 Příspěvek od karel » 26 úno 2008 14:27

Oldman píše:Já mám jiný problém a nemůžu přijít na to, kde je zakopaný pes: na řadící páce je vše ok, drátky k přepínači zapojené, pojistky jsou ok, ale na palubce se ne a ne nic rozsvítit. A to ani při startu, ani při zapnutí HDC.
Takto to šacuji na vadnou žárovku a nebo nejaké relé, která jsou u LR používáno skoro na všechno :wink:
Už tu nejsem, tak mě s fórem neotravujte!

De Lite
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od De Lite » 27 úno 2008 05:03

Postup pro použití HDC by měl být následující. Zastavit, zařadit první rychlostní stupeň, sepnout spínač HDC a pomalu se rozjet. Posléze již nešlapat na žádný pedál, vše kontrolovat již jen volantem. V průběhu použití HDC samozřejmě můžete např. přidat plyn, v ten moment ale vyřadíte HDC z provozu. Poznáte to tak, že doposud svítící ikonka zeleného autíčka začne blikat.
Freelandering - stav duše

haasan

#13 Příspěvek od haasan » 24 bře 2008 21:56

Chci se zeptat je normalní že u free svítí kontrolka ABS i po nastartování a po rozjezdu zhasne Abs funguje zkoušel jsem to na sněhu
Freelander 1.8 16v

Karab

#14 Příspěvek od Karab » 24 bře 2008 22:03

haasan píše:Chci se zeptat je normalní že u free svítí kontrolka ABS i po nastartování a po rozjezdu zhasne Abs funguje zkoušel jsem to na sněhu
ano takto mi to fungovalo aj na mojom free kontrolka svietila a po zrychleni tusim nad 15 km/h kontrolka zhasla

Marie

#15 Příspěvek od Marie » 25 bře 2008 08:21

Ahojky kluci, tak jsem konečně měla příležitost vyzkoušet HDC, ale nejsem si jistá že funguje. Udělala jsem vše co se snad má. Dala jsem tam jedničku, zmáčla tlačítko na řadící páce a nic se mi nerozsvítilo, takže jsem musela zatáhnout ručku (už jsem byla nad svahem) a znovu zmáčkla tlačítko a to už se mi rozsvítili kontrolky na ABS, TS a HDC ale oranžový s vykřičníkem. Rozjela jsem se bez plynu(samozřejmě jsem povolilala ručku) a jelo to pomalu, ale myslím si že to brzdila rychlost než HDC, ale je fakt že to ani nesmýklo. Pod kopcem jsem prozměnu zase bojovala s kontrolkama aby zhasli. Nepomohlo mi přidání plynu, brzda ani opět zmáčknutí tlačítka na HDC. Musela jsem chcípnout motor a znovu nastartovat a vše bylo zase ok. Tak mi řekněte v čem dělám chybu. Našla jsem dost dobrý kopec kde ostaní s různými auty řádí a já se bojím bez této funkce pustit se z kopce. :cry:

Karab

#16 Příspěvek od Karab » 25 bře 2008 08:44

po zaradeni jednicky, alebo spiatocky musis stlacit tlacidlo HDC a riadiacu paku stlacit smerom dole potom sa ti rozsivieti kontrolka HDC ale musi svietit na zeleno a z predu pocujes ventily ABS ako pribrzduju jednotlive kolesa, vtedy pedaly nefunguju ani spojka, a auto sa rozbehne max 9 km/h. ak kontrolka HDC to auticko z kopca svieti na oranzovo Tak mas zrejme prehriate brzdy a vtedy sa z kopca radsej nepustaj. Tie brzdy su strasne slabunke, podvozok free je iba zosilnenym podvozkom osobneho rovera vratane brzd, kotuce nie su ventilovane a vzadu chyba kotucova brzda. ak brzdy schladnu vsetko by ti malo fungovat tak ako som to popisal ak nie chyba bude zrejme v niektorom snimaci ABS

Marie

#17 Příspěvek od Marie » 25 bře 2008 14:55

Díky za vyjasnění a jelikož tu pěkně chumelí tak budu mít brzo šanci to vyzkoušet a dám vědět jak jsem dopadla. :lol:

Petr

#18 Příspěvek od Petr » 25 bře 2008 15:06

Marie píše:Ahojky kluci, tak jsem konečně měla příležitost vyzkoušet HDC, ale nejsem si jistá že funguje. Udělala jsem vše co se snad má. Dala jsem tam jedničku, zmáčla tlačítko na řadící páce a nic se mi nerozsvítilo, takže jsem musela zatáhnout ručku (už jsem byla nad svahem) a znovu zmáčkla tlačítko a to už se mi rozsvítili kontrolky na ABS, TS a HDC ale oranžový s vykřičníkem. Rozjela jsem se bez plynu(samozřejmě jsem povolilala ručku) a jelo to pomalu, ale myslím si že to brzdila rychlost než HDC, ale je fakt že to ani nesmýklo. Pod kopcem jsem prozměnu zase bojovala s kontrolkama aby zhasli. Nepomohlo mi přidání plynu, brzda ani opět zmáčknutí tlačítka na HDC. Musela jsem chcípnout motor a znovu nastartovat a vše bylo zase ok. Tak mi řekněte v čem dělám chybu. Našla jsem dost dobrý kopec kde ostaní s různými auty řádí a já se bojím bez této funkce pustit se z kopce. :cry:
Ahoj Marie, jsem taky z Prahy a zajímalo by mně, kde se dá takhle zařádit? Tedy pokud je to v Praze nebo okolí... Díky Petr
Landy je pro fandy !!!

Marie

#19 Příspěvek od Marie » 25 bře 2008 15:14

Je to kousek od Dobřichovic. Je to malí kopeček, žádná dráha tak aby se ti to vyplatilo. Já jsem z Dob. tak to mám jednoduchý.

Bumby

Re: ABS, TC, a autíčko z kopce svítí a nefungujou

#20 Příspěvek od Bumby » 26 úno 2009 20:49

Ahojda, jak to prosím dopadlo ? jsem ve stejné situaci. Díky Pepek
Potápění, Freelander, koně

Odpovědět