Konečně jeden z příspěvků, který ukazuje na mozek v hlavěRover píše:Sice Free jsem nikdy neměl a asi nikdy mít nebudu, ale ten rozbor jsem si opravdu se zájmem přečetl, fakt zajímavý, takže díky z badatelskou práci...
Měl jsem kdysi v 2001 služebního Passata 2.8V6 4 Motion kde měl být ne Haldex, ale Thorsen a nikdo mi nikdy nebyl schopen vysvětlit jak to funguje...

Pokud byl v Passatu Thorsen, znamená to, že se opravdu jednalo o plnohodnotnou (FulTime) čtyřkolku. Thorsen je prostě jeden z typů plnokrevnáho diferenciálu, kde máš pouze místo planetových kol se kuželovým ozubením, použitá kola s ozubením šikmým.
Haldex - je v podstatě elektromechanická, nebo elektro-hydraulicko-mechanická spojka, která se uvede do činnosti, když elektronika vyhodnotí větší prokluz kol, než odpovídá běžným hodnotám (např. při zatáčení).
Haldexů je spousta generací. Od těch nejstarších, který vlasně pouze připínal zadní nápravu (docela dost to cvakalo a bylo to znát i na změně chování auta), až po nejnovější generace, ktrý na základě rozdílů rychlostí kol, natočení volantu, rychlosti a kdoví čeho ještě plynule zvyšuje tlak na lamely tím je schopný měnit meze prokluzu a tím poměr záběru předek:zadek.
Haldex je levnější, než provedení s diferencálem a omezuje množství (váhu) rotujících hmot v automobilu