zhasina motor
Moderátor: Safraporte
zhasina motor
dobry den,vlastnim freelander 1.8i GS 2002,motor mi niekedy hasne po zohriati pri vyhodeni rychlosti na neutral za jazdy.jednoducho,vyhodim rychlost,po chvili na to sa rozsvietia kontrolky baterie a oleja a motor zhasne.dakujem za radu.
-
- tel.: 602110615
- auto: Freelander
Re: zhasina motor
Stejná závada se děla i u mojí 1.8, s tím že občas to chcíplo a občas zase pro změnu bylo na volnoběh třeba 2000 ot. Chyba byla v servomotorku bypasu volnoběhu. Rozebrat, vyčistit a promazat pomohlo. Je tam bronzový jezdec s koncem, který tvoří kuželku ventilu volnoběhu. Jezdec zapadá do klouboučku, pod kterým je pružina. Když to vyšroubuješ a necháš připojené na kabelech, tak po nastartování motorek jezdec zcela vyšroubuje (pozor pérko vystřelí ten jezdec pryč) u prvního Free jsem hledal pak ten jezdec okolo auta asi hodinu. Podruhé jsem už byl poučen, ale pohon byl tak zatuhlý, že se vůbec nehýbal. Prostříkal jsem ho WD a pak po chvilce povolil a vyšrouboval se ven. Pak odmastit vyklepat (vyfoukat bordýlek z pastového závitu) namazat nečím co snadno nevyschne a složit. Skládat tak že se připojí otočí klíčkem (nenastartuje) pak se odpojí konektor vypne klíček, připojí konektor a znova otočí klíček - to opakovat dokud se kuželka nenašroubuje do těla ventilu. Potom našroubovat zpět do sání. Podařilo se to rozchodit už na dvou Free. Od té doby příkladný volnoběh ve všech režimech.
Jistěže jsou i jiná a lepší auta, ale žádné z nich prostě není LR.