Škubání motoru TD4

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
petr.stefl

Škubání motoru TD4

#1 Příspěvek od petr.stefl » 21 lis 2010 14:02

Zdravím všechny příznivce značky Landrover :Sorry:
Řešíme problém s naším Freelanderem TD4 v automatu,r.v.2006,chip na slibovaných 100kw od prodejce a najeto 195000km.Kupovali jsme auto nové a až na nějaké běžné problémy(2xpodávací čerpadlo nafty,to je prý normální a repasu dvou vstřiků) a opotřebené součástky,nebyl nikdy problém.S autem jsme celou dobu moc spokojeni,ale co nás teď trápí,mě dovedlo až sem.
Ale k problému.Auto nám,asi už půl roku,škube.Půl roku je tím,že s ním potřebujeme jezdit a už 3x jsme s ním byli v autorizovaném servise,kde už měli rozhozený celý motor,ale nepomohlo to.Naposledy nám řekli,že už neví co stím a máme čekat,dokud to nepřestane jet.
Dá se s tím jezdit ale škubání se objevuje při držení stálé rychlosti nad 100km/h a také například při zapnutém tempomatu a klesání na dálnici.
Nepřijemné cukání motoru vypadá asi tak,že motor přidá a v tom okamžiku zase ubere a to dělá dokud se buď nezrychluje nebo nebrzdí motorem,potom jede normálně.Lehce se ještě zdá,že klesl výkon.
Snad se to tu někde neřešilo nerad bych tu založil už proběhlé téma,ale nikde jsem to tu nenašel.
Prosím o rady.
Teď se chystáme dát auto ještě do jiného autorizovaného servisu.
Naposledy upravil(a) petr.stefl dne 21 lis 2010 16:15, celkem upraveno 1 x.

FILIPSN007
auto: Freelander TD4

Re: Škubání motoru TD4

#2 Příspěvek od FILIPSN007 » 21 lis 2010 15:55

čau,
celkem zvláštní, že na to nepřišli. Já si myslím, že by to mohlo být turbo, podtlakový ventyl, palivové čerpadlo, palivovej filtr, vstřik kterej vynechává.

petr.stefl

#3 Příspěvek od petr.stefl » 21 lis 2010 16:15

To je to.To si mysleli všichni.Turbo změřili a v pořádku,vstřiky vyndali a změřili,taky v pořádku.Sundali hlavu a koukali na ventily,jedno zvihátko bylo po smrti,vyměnili ho,ale dělá to pořád,takže to tím nebylo.Sundali vanu,koukali na klikovku na ložiska a taky v pořádku.Takže už zbývá jen převodovka :( motorem z mechanickýho hlediska to prostě není.Jediné co ještě může být je,že zlobí elektronika,třeba pojistková skříňka,jak to bývá u nějakých aut.Ale to by měla diagnostika zase zachytit.Pouze jednou za ten půl rok se stalo,že auto na dálnici samo odsebe chcíplo,jenže ještě za jízdy v odstavným pruhu zase nastartovalo.Chvíli svítily kontrolky TC a Oranžová kontrolka HDC s chybou motoru,ale za chvíli jízdou zase zhasly :wring

FILIPSN007

#4 Příspěvek od FILIPSN007 » 21 lis 2010 16:30

Dělá to jen na nejvyšší rychlostní stupeň ? Nevím jak je to u automatu, ale kdybys podřadil tak u manuálu se dostaneš se čtvrtým rychlostním stupněm ke 120 km/h. Tak by se to dalo vyzkoušet. Potom už asi jen tak elektrika jak píšeš.

petr.stefl

#5 Příspěvek od petr.stefl » 21 lis 2010 16:54

No tak to jsem přímo nezkoušel.Ale něco mi říká,že to je asi jedno jestli je 4 nebo 5.Na 5 jsem to jen zkoušel za různých otáček a to jsem zjistil,že to je úplně jedno.Je zajímavý,že to dělá až nad těch 100km/h a je to hrozně nepravidelný jednou víc jednou míň,ale vždycky jen když se snažím udržet konstantní rychlost.Někdy si to taky vzpomělo a dělalo to vlastně i za měnších rychlostí třeba i na trojku.Takže to na přev.stupni nezáleží.Jestli to nebude nějaky čidlo třeba,ale proč to nepozná diagnostika :Ja blb:

FILIPSN007

#6 Příspěvek od FILIPSN007 » 21 lis 2010 17:38

Ještě by to mohl EGR, ale když píšeš, že měli rozdělanej celej motor :wring

LandRover

#7 Příspěvek od LandRover » 21 lis 2010 18:44

http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... 630#p78630
,,Pročistili jsme konektory u čidla otáček klikovky atd. a auto přestalo cukat a jelo jak vítr" Ale je divný, že zrovna při té rychlosti... :shake

petr.stefl

#8 Příspěvek od petr.stefl » 21 lis 2010 21:21

Hm...tak jsem pročetl to druhý téma a jsou tam dvě věci.Nám to cuká,když naopak motor není zatíženej,když je v tahu tak necuká a druhá věc je ta,že k Hosovi do Jihlavy právě jezdíme,takže kdyby to bylo něco podobného,tak už by na to přišel,si myslím.Ještě zkusíme jednoho známeho co občas dělá BMW,pak bych to třeba zkusil dát do Brna.
Jinak moc díky za přispěvky a za rady,moc si toho vážím!

BeerRudolf
auto: Tak akorát

#9 Příspěvek od BeerRudolf » 22 lis 2010 10:35

A co potenciometr plynového pedálu :roll: měřili :?:
ČZ 150,Černá1951BABUŠKA/Ford Granada L MkI, 2,3V6 Automatic,SaturnGold1977PROFESOR/Simson S50 N,Červená1978MOPED/ Simca-Talbot Solara LS 1,3,ZelenáMetalíza1980TAŤKA/Simson S51 Enduro,Šedá1984SÍMA/Oltcit Club 11,Červená1988OLDÍK/Fiat Panda 4X4,Stříbrná2010

petr.stefl

#10 Příspěvek od petr.stefl » 30 lis 2010 18:26

BeerRudolf píše:A co potenciometr plynového pedálu :roll: měřili :?:
Nevím zdali měřili.Ale snad by to měla ukázet diagnostika,kdyby to byl problém.ne?Ale je to dobrej nápad,vypadalo to,že by to mohlo být ono,jenže jsem si pak uvědomil,že auto škube i při tempomatu a to nijak mechanicky asi není propojený??
Do servisu ho dáme buď ještě tento týden nebo příští,tak zase budu vědět víc.Tentokrát už to musí,ale opravit.Zdá se totiž,že to škube čím dál víc :roll:

jeanes
auto: Freelander TD4 2005

#11 Příspěvek od jeanes » 30 lis 2010 18:38

Hmm... ctu si tady to tema od zalozeni a doufam ze to co nejdriv vyresis... Filtry (paliv. a vzduch.) mas vymeneny? Nemuze byt nekde netesnost v sacim potrubi nebo praskla hadicka? Vzhledem k tomu co je tady napsano bych rekl, ze mechanicky je vsechno v poradku a ze neplechu dela elektronika... Jsou zkontrolovany vsechny cidla? Nemuze byt (treba od nejaky kuny) prekousanej nejakej kabel? Diagnostiku ti delali primo v servise na miste s nastartovanym motorem nebo se s tim jeli i projet? Pokud meli diagnostiku i v aute a projevilo se to tak to nic neukazalo? Nemuzes mit nejakou sra*ku v nadrzi (nekvalitni naftu nebo treba vodu)? Nebo nekde neco zavzdusnenyho?
Jak se do lesa volá,...

Land Rover FREELANDER TD4, 2005, černá metalíza, světlá kůže, audio Harman/Kardon, 18"ALU, xenony, přední + boční rámy...

petr.stefl

#12 Příspěvek od petr.stefl » 30 lis 2010 19:00

S tímhle autem jezdí otec,já občas,ale zase ne tak málo.On s ním jezdí do servisu a mně jen říká co a jak,takže do podrobna nevím.Vím jen,že auto už tam bylo třikrát.Z toho dvakrát jen kvůli tomuhle problému.Zkoušeli s tím úplně všechno.Projíždí to sám Hos a neví si s tím rady.Jelikož byl pomalu úplně rozhozenej motor tak si myslím,že měli prolezlý všechno nebo by si aspoň nečeho všimli.Jinak na výměnu oleje a fitrů jezdíme už od novýho jen k němu a,že by nedali nový filtry bych se divil.Uvidíme co bude dál.
V jednom časopisu jsem četl,že u fiatů nastával stejnej problém,nikdo si s tím nevěděl rady,jen když přijeli do jednoho servisu,kde už to znali,vyměnili celou pojistkou skříňku a bylo po škubání.Měli jí tak blbě udělanou,že do ní teklo.A jak se motor začal klepat skříňka blbě vedla a motor začal škubat.Kdo ví jestli to nebude podobný.

FILIPSN007

#13 Příspěvek od FILIPSN007 » 02 pro 2010 12:22

Nějaká změna ? Přišli na to už, nebo se v tom pořád šťourají ? :time

Distruptor
auto: Freelander, D4?

#14 Příspěvek od Distruptor » 03 pro 2010 02:22

Ta poistkova skrina to moze byt bolo by dobre to overit, ale skus to dat na diagnostiku automatickej prevodovky, najlepsie k niekomu kdo sa na to specializuje.
Land Rover FREELANDER Td4, HSE, 5dv, 2005, automat

petr.stefl

#15 Příspěvek od petr.stefl » 06 pro 2010 19:25

Takže můžu konečně napsat: Auto opraveno!! :Pohoda: :Pohoda: :Pohoda:

Minulou středu jsme dali Freelandera opět k Hosovi do Jihlavy.Tentokrát,ale auto škubalo už nepřetržitě,sotva dojelo.
Hned se na něj vrhli.Prve ho dali na diagnostiku,ale ta opět neukázala nic.Tak šli pokus omyl,nevím co bylo prvně,ale co vím je,že rozebrali EGR ventil!Ten byl samozřejmě úplně zanesený karbonem.Vyndali,vyčistili a než ho dali zpátky,tak motor nastartovali bez něj a nestačili se divit co se dělo:začali šlehat plameny(Nevím přesně odkud to jsem nějak nepobral)jak se usazeniny ve výfuku vypalovali.Vypálil se i katalyzátor,který musel být taky plně zanesený.No a když všechno smontovali a dali opět na diagnostiku,najednou diagnostika napsala,že je vadné čidlo otáček,vyměnili ho a v pátek jsme si pro auto jeli.Od té doby ani cuk!! :hand :party
Děkuji za vaše příspěvky!!

tagr
auto: Freelander 2004
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od tagr » 06 pro 2010 23:29

:ty jeden...: no a co tady asi píšu vyhodit EGR, vyčistit sání, párkrát pročistit před výměnou oleje ventily a vstřiky co nejověřenějčím čistidlem v palivu a motor jede jako po másle.Zahodit ekologi do škarpy, protože jak asi a co produkuje ucpaný motor :(
Učím se a snažím se dostat ,,DRÁČKA" dál tak FREE A VŠEM ostatním LAND ROVERŮM šťasné ježdění. 6x6 je sen ,ale i ty se někdy splní.

jeanes
auto: Freelander TD4 2005

#17 Příspěvek od jeanes » 07 pro 2010 08:25

Gratuluju k vyreseni problemu :wink: Snad uz bude pokoj :yes
Jak se do lesa volá,...

Land Rover FREELANDER TD4, 2005, černá metalíza, světlá kůže, audio Harman/Kardon, 18"ALU, xenony, přední + boční rámy...

BeerRudolf
auto: Tak akorát

#18 Příspěvek od BeerRudolf » 07 pro 2010 08:51

U Hose dobrý :yes . Taky jsem tam jezdil a spokojenost. Prvním majitelem mého Free byl jednatel Auto-HOS. A gratuluji k vyřešení problému :!: :wink:
ČZ 150,Černá1951BABUŠKA/Ford Granada L MkI, 2,3V6 Automatic,SaturnGold1977PROFESOR/Simson S50 N,Červená1978MOPED/ Simca-Talbot Solara LS 1,3,ZelenáMetalíza1980TAŤKA/Simson S51 Enduro,Šedá1984SÍMA/Oltcit Club 11,Červená1988OLDÍK/Fiat Panda 4X4,Stříbrná2010

Odpovědět