Land Rover, Freelander r.v. 1999 - nefunkčný predný náhon.
Moderátor: Safraporte
-
Land Rover, Freelander r.v. 1999 - nefunkčný predný náhon.
Prosím o radu - Land Rover Freelander r.v. 1999. Záber mám len na zadnej náprave. Predná náprava - náhon vôbec nefunguje. Keď som ho nadvihol na dviháku, obe predné kolesá sa voľne točili, nezávisle od seba a od toho, či bol zaradený rýchlostný stupeň, alebo nie. Keď som otočil jedným predným kolesom, druhé asi ani nepohlo. Táto istá situácia je aj v prípade, že zapnem uzáver. Poradíte mi niekto ? Ďakujem.
- Hunter
- auto: Free I Td4 AT
- Kontaktovat uživatele:
Re: Land Rover, Freelander r.v. 1999 - nefunkčný predný náhon.
Freelander má uzávěrku 

Free Td4 2004 HSE automat
- vladob8
- tel.: +421905582959
- auto: D2 Td5
Cital som tvoj prispevok mozno 10x a podla toho co som pochopil mas v haji predny diferak alebo neiktoru poloos, nepochopil som co je to "zapnut uzaver".
Ale ked chces mat istotu nechaj auto stat na zemi, zodvihni len jedno predne kolo a potoc nim, ak sa toci je nieco v haji.
Pred tym to chodilo? ci niekto pred tebou neurobil z toho dvojkolku na zadny nahon?
Ale ked chces mat istotu nechaj auto stat na zemi, zodvihni len jedno predne kolo a potoc nim, ak sa toci je nieco v haji.
Pred tym to chodilo? ci niekto pred tebou neurobil z toho dvojkolku na zadny nahon?
Zdravim Vlado.
Discovery II Td5, r.2000, manual, SLS, ACE, 2" lift, winch, At2 265/75R16
Sharan 2011 2,0TDi 4motion
-
Ďakujem, že si sa ozval. Ja sa v tom moc nevyznám. Odpovede na Tvoje otázky : uzáver - mám na mysli zapnutie spínača (biely spínač, stiahne sa dolu a zostáva v tej polohe) na rýchlostnej páke. Pokiaľ aj nadvihnem jednu stranu, koleso sa voľne točí (samozrejme predné). Ja som o tejto závade ani nevedel, zisťil som až v zime, keď som zapadol a predné kolesá sa ani nepohli.
Aj preto dávam do fóra tento môj problém, lebo som počul, že vraj niektorí si odpájajú zadnú nápravu a používajú len prednú. Teda či predchádzajúci majiteľ môjho vozidla niečo podobné nespravil.
Mimo to som sa stretol s názorom, že : to nie je možné, aby predná náprava neťahala, lebo by potom neišla ani zadná. Že vraj sila od motora prechádza najprv na prednú nápravu a potom na zadnú. Skús mi odpovedať ak Ti niečo bližšie priniesli tieto moje slová, resp. sa pýtaj. Ďakujem.
Aj preto dávam do fóra tento môj problém, lebo som počul, že vraj niektorí si odpájajú zadnú nápravu a používajú len prednú. Teda či predchádzajúci majiteľ môjho vozidla niečo podobné nespravil.
Mimo to som sa stretol s názorom, že : to nie je možné, aby predná náprava neťahala, lebo by potom neišla ani zadná. Že vraj sila od motora prechádza najprv na prednú nápravu a potom na zadnú. Skús mi odpovedať ak Ti niečo bližšie priniesli tieto moje slová, resp. sa pýtaj. Ďakujem.
- vladob8
By si sa divil, poznam chlapika ktory si 2 roky myslel ze ma na Freelanderi uzaveru medzinapravoveho diferaku ktora sa ovlada spinacom na zatvaranie dveri, ten spinac bol vadny a nefungoval... tak on s nim "uspesne" zapinal Diff Lock a vraj mu to vzdy pomohlo...bol smutny ked sa dozvedel pravduHunter píše:Freelander má uzávěrku

Zdravim Vlado.
- vladob8
laredolaredo
Uz mi je to jasne, ten cudlik je nieco uplne ine, tym sa zapina TC.
Predny nahon sa odpojit urcite da, zadok sa toci priamo z motora, teda cez viskospojku ale ked je zatuhnuta tak priamo. Z predneho diferaku ktory je v IRD staci vybrat ozubenie a kola sa tocia naprazdno.
Bude treba rozobrat IRD a potom sa vsetko uvidi.

Uz mi je to jasne, ten cudlik je nieco uplne ine, tym sa zapina TC.
Predny nahon sa odpojit urcite da, zadok sa toci priamo z motora, teda cez viskospojku ale ked je zatuhnuta tak priamo. Z predneho diferaku ktory je v IRD staci vybrat ozubenie a kola sa tocia naprazdno.
Bude treba rozobrat IRD a potom sa vsetko uvidi.

Naposledy upravil(a) vladob8 dne 29 čer 2009 22:40, celkem upraveno 1 x.
Zdravim Vlado.
-
V príručke som sa dočítal, že ten mnou spomínaný biely gombík je uzávierka. Dokonca sa popisuje používanie ( prizapnutí si sám uberá rýchlosť, prenáša sily na jednotlivých kolesách atď) Neviem však čo je to TC, IRD čo spomínaš.
- vladob8
TC - kontrola trakcie, (to je to o com pises) - spolupracuje to z ABS, pribrzduje kola...
IRD - pridavna prevodovka - pohana predny diff, plus robi prevod pohonu o 90stupnov na kardan a tym na zadny diff (cez viskospojku).
ABS vies co je ...
Podla mna vsadim botu ze niekto vykuchal predny diferencial lebo mal zatuhlu viskospojku a storcovalo sa mu auto, tak z toho urobil zadny nahon. Len je to dost pracne, zadok sa vyhodi ooomnoho jednoduchsie, tekze neviem, mozno je tam nieco vylamane, mozno pridem o botu
Kazdopadne odpoved je v IRD, treba ju zhodit a rozobrat, robil som to, daval som tu z toho fotky.
http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... f=7&t=5273
IRD - pridavna prevodovka - pohana predny diff, plus robi prevod pohonu o 90stupnov na kardan a tym na zadny diff (cez viskospojku).
ABS vies co je ...

Podla mna vsadim botu ze niekto vykuchal predny diferencial lebo mal zatuhlu viskospojku a storcovalo sa mu auto, tak z toho urobil zadny nahon. Len je to dost pracne, zadok sa vyhodi ooomnoho jednoduchsie, tekze neviem, mozno je tam nieco vylamane, mozno pridem o botu

Kazdopadne odpoved je v IRD, treba ju zhodit a rozobrat, robil som to, daval som tu z toho fotky.
http://landroverforum.klape.cz/forum/vi ... f=7&t=5273
Naposledy upravil(a) vladob8 dne 29 čer 2009 23:25, celkem upraveno 2 x.
Zdravim Vlado.
presne tak ako to pise vladob8 to tlacitko na pake ti iba pribrzduje auto pri zjazde dole svahom na jednotke, alebo spiatocke, hlavne ked je mokro. ak ti to nesvieti na palubovke,alebo ti to nerapci pri zjazde zo svahu tak ti to nefunguje. najcastejsia zavada je: odpojene kabliky pod manzetou rychlostnej paky. IRD- pridavna prevodovka je asi vykuchana a vyskospojka na kardani je asi podla toho co pises tiez v Pi... Skus dvihnut jedno zadne kolo, a k s nim neotocis tak viskospojka nefunguje je stale spojena a ta by mala prepustat.
Inac to si uz take kupil? kolko s tym takto jazdis? a odkial si?
Inac to si uz take kupil? kolko s tym takto jazdis? a odkial si?
- vladob8
Uz som to vsetko pochopil, oni niekedy TC vysvetluju ludom ako nahrada za uzaveru a preco pisat nahrada, rovno napisem "uzavera", preto ten moj kamos hladal uzaveru a kedze nemal ABS a tym ani TC tak nasiel nefunkcny spinac na zatvaranie dveri...
Vid prispevok hore... 

Zdravim Vlado.
Ten čudl na šaltpáce je HDC, tedy Hill Descent Control, něco jako asistent pro sjíždění kopce. Po zapnutí a zařazení jedničky si auto samo hlídá rychlost a přibržďuje si podle potřeby jednotlivá kola, aby nedošlo ke smyku. Celkem užitečná věcička třeba při sjíždění zledovatělého kopce. TC je traction control, což je zase něco trochu jiného - kontrola trakce. Jsou tady o tom mraky informací...
- Hunter
- auto: Free I Td4 AT
- Kontaktovat uživatele:
Voldemort mě předběhl a popsal to naprosto přesně. Chlapi, vy máte auto a nevíte co je jaký čudlík... Že jde odpojit zadní náprava, to vím a je to technicky jasné, ale přední??? Kuchat IRD? To je přeci jednodušší vyhodit kardan a jet jenom na předek.
Free Td4 2004 HSE automat
- BeerRudolf
- auto: Tak akorát
To asi jo. Ale při prodeji každý pozná pohledem že něco chybí
Do IRD se málokdo při koupi koukne
Hold seriózní prodejce 

ČZ 150,Černá1951BABUŠKA/Ford Granada L MkI, 2,3V6 Automatic,SaturnGold1977PROFESOR/Simson S50 N,Červená1978MOPED/ Simca-Talbot Solara LS 1,3,ZelenáMetalíza1980TAŤKA/Simson S51 Enduro,Šedá1984SÍMA/Oltcit Club 11,Červená1988OLDÍK/Fiat Panda 4X4,Stříbrná2010
-
Ďakujem chlapci (hoši,kluci) už mám aspoň aký taký prehľad, i keď problém nie je vyriešený. Mám na mysli najmä to, či sa niekto s podobným problémom ako mám ja v praxi stretol a ako ho riešil, kde bola závada. Pre Huntera: popisuješ, že " odpojenie zadnej nápravy........." Môj problém je však v tom, že zadná náprava normálne funguje a to od kedy som ho kúpil cca 2 roky, ale predná náprava nie je funkčná.