zbynek píše:default píše:Jsem si jen vzpoměl na pana VÁLKA co mě učil o focení:
1, Když tomu nejde vyměnit objektiv - není to fotoaparát je to idiotkamera
2, Lepší foťák se pozná tak, že je mu kinofilm malej
Mám Canon ElanII (kinofilm - to je jako analog) - něco od objektivů Canonu, rád používám i Carl Zeiss 50/f1.8 nebo 200/f2.8 (mám rád železo a pevná skla) a trošku větší Pentax
Souhlasím s názorem o idiotcameře, ale přiznejme si do kapsy u bundy zrcadlovku nenacpeš. Když jsem dva dny na koni, nebo celýden na plachetnici, nebo dva dny ve stěně, tak tahat s sebou zrcadlovku a několik objetivů je nepředstavitelný opruz, nehledě na to jak mohou dopadnout.
Výbava:Canon kinofilm, objektiv Canon 2x, idiotcamera Canon, několik dalších potřebných drobností. (které leží doma)
A hele, když jsem se onehda ptal jestli je tu nejaky skipper, tak se nikdo neozval. Na koně mě dotahla přítelkyně, a mám z toho spoustu zážitků.
Jinak zpět k focení: když jsem začal shánět něco na focení, tak jsem se zeptal u profiků a rada byla jednoduchá (v době kdy Canon EOS D1 stál 250000).
Canon má rychlejší objektivy - vhodnější na sport, reportáže, apod.
Nikon je podstatně tišší - lepší na společenské akce
A potom už to byla Mamia, Pentax, Haselblad a ostatní středoformáty. Zajímavé je že dodnes se používají analogy ve světě reklamy, módy, a vůbec tam kde jde především o kvalitu. Pokud chce někdo dostat fotku do novin tak jedině digital - tam je to s barvami, hloubkou a rozlišením o ničem - zato je to během 10min v redakci ať je fotograf kdekoliv.