utahovaci moment
Moderátor: Safraporte
utahovaci moment
Zdravím všetkých, potreboval by som zistit utahovací moment unášača kardanu na diferenciál. Vedeli by ste niekto poradit?
- Jirka I
- auto: Freelander TD4 2005
- Kontaktovat uživatele:
Re: utahovaci moment
Manuál hovoři asi takto:
Předutáhnout na 190 Nm, zkontrolovat vůli (asi axiální) a dotahovat až vůle zmizí, pak dotáhnout až hřídel klade odpor 1.7 - 2.8 Nm, v případě potřeby se musí vyměnit vymezovací deformační podložka, max. dotáhovací moment je 373 Nm.
Já tohle řešil na jaře, protože mi začal kapat olej z diferenciálu, vyměnili jsme těsnicí kroužek, dotáhli podle návodu, ale diferenciál začal hučet jako u starýho autobusu, tak místo repase jsem koupil na vrakáči celou zadní nápravu, přehodili jí a je klid.
Předutáhnout na 190 Nm, zkontrolovat vůli (asi axiální) a dotahovat až vůle zmizí, pak dotáhnout až hřídel klade odpor 1.7 - 2.8 Nm, v případě potřeby se musí vyměnit vymezovací deformační podložka, max. dotáhovací moment je 373 Nm.
Já tohle řešil na jaře, protože mi začal kapat olej z diferenciálu, vyměnili jsme těsnicí kroužek, dotáhli podle návodu, ale diferenciál začal hučet jako u starýho autobusu, tak místo repase jsem koupil na vrakáči celou zadní nápravu, přehodili jí a je klid.
Freelander TD4, r.v.2005
Ďakujem za pomoc, tiež to riešim kvôli oleju, možno už aj s ložiskami pretože sa začína ozývať
ešte otázka, na IRD platia rovnaké momenty?
- Jirka I
- auto: Freelander TD4 2005
- Kontaktovat uživatele:
Pro IRD píšou 150 Nm a pak vyzkoušet odpor při protočení, bohužel nepíšou jaký odpor má klást, je to asi na citu mechanika, při velké vůli přitáhnout, při malé rozebrat, dát novou deformační podložku a smontovat znovu. Mezi ložiskem a přírubou kardanky má být 2 mm mezera a celé se to nemá nechat vysunout o víc než půl milimetru ven z IRD.
Jen bych chtěl poznamenat, že nejsem mechanik, jen trochu rozumim anglicky a čtu to z RAVE. Samozřejmě jako každej chlap vím tak zhruba jak to funguje, ale sám bych se toho nepouštěl, mám známého servismana všeuměla a ten řeší mé problémy, kterých zas tolik neni, abych si na Freelandera stěžoval.
Jen bych chtěl poznamenat, že nejsem mechanik, jen trochu rozumim anglicky a čtu to z RAVE. Samozřejmě jako každej chlap vím tak zhruba jak to funguje, ale sám bych se toho nepouštěl, mám známého servismana všeuměla a ten řeší mé problémy, kterých zas tolik neni, abych si na Freelandera stěžoval.
Freelander TD4, r.v.2005