Stránka 1 z 1

Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 07:30
od habakuk
No mám tady takový zapeklitý problém v neděli se ventilátor topení rozběhl zřejmě chtěl na max aby vychladil interiér a během 4s umřel. Pojistka je ok, včera jsem vyndal samotný ventilátor po připojení na baterku se krásně tiše rozběhl. Udělal jsem autodiagnostiku jednotky klimatizace jen to vyhazovalo sluneční svit. Když jsem měřil napětí na konektoru motoru ventilátoru tak tam chodilo napětí 3V - 10V spíš dost náhodně. Napětí na topení jde ještě přes nějaká relátka nebo umřela jednotka klimatizace?

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 08:04
od MadTom
Je tam "ježek" s velký tranzistorem, který dělá regulaci otáček (na ruku jenom pár stupňů, na automat jich to umí víc) a pokud si to správně pomatuju, tak pro plný výkon je ježek navíc obcházený relátkem. Takže schéma a měřit, pokud se samotný ventilátor točí. Ještě se mohlo stát, že motor ventilátoru už má krátké uhlíky a ty zůstaly viset, a při demontáži se uvolnily.

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 08:12
od habakuk
Motor jsem otevřel vyfoukal prachu tam za ty roky byla hromada. Uhlíky vypadají dobře ale po zpětném připojení na konektor v autě nic. Kde najdu ty toho ježka s tranzistory případně to relátko? Pokud je obcházen tak by měl minimálně na ruky a max se rozběhnout což nedělá. Něco tam umřelo okamžitě, vyplo to jak když střihne.

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 08:33
od MadTom
To chce schéma, ve vlaku to ale nedám. Ježek je u ventilátoru, ten na něj fouká kvůli chlazení.

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 11:55
od habakuk
Jasné chápu. Relátko ventilátoru jsem našel dle schématu na boku bloku topení to vytáhnu a prověřím. Ježka jsem taky našel a dle diskuzí na internetu kdyby byl problém v něm tak by jel minimálně na max výkon kde jak píšeš jej obchází.

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 13:30
od Hanys_a_Kaca
Nebo je mrtvej uplně ten blok a nejede vubec. Ke mně jednou přijelo auto a nefoukalo vubec - a byla mrtvá pojistka, ten tranzistorovej blok i samotnej motorek ventilátoru. Mužu se jen dohadovat, co tam proběhlo a jak. Šel jsem na to tehdy ne podle RAVE ale podle Komenského: "od snazšího k těžšímu". Pojistka nová - nic. ventilátor novej - nic. Kostka s tranzistorem nová - konečně úspěch. teda u mne ty nové díly jsou samozřejmě jeté díly, docela výhoda, když člověk má kam sáhnout (do zásob) i třeba jen na zkoušku. Mužu zkusit najít ten tranzistorovej blok snad ještě nějaký najdu. Odešlo jich ode mne docela dost, takže nějaká statistika, že umírají tady je.

Re: Ventilátor topení - nejede D2

Napsal: 09 dub 2024 18:53
od habakuk
Tak přece se točí. Vyndal jsme obě relátka, vyhodil ježka. Celé to znova poskládal na podlaze auta a rozjelo se to.