CB rada

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelU
tel.: +420 603716996
auto: Land Rover
Kontaktovat uživatele:

Re: CB rada

#661 Příspěvek od PavelU » 10 bře 2013 15:30

Mám tu samou CB stanici jako Ruda a jsem s ní spokojený... :wink:
LAND ROVER náhradní díly, doplňky a offroad příslušenství. Distributor dílů ALLMAKES, TERRAFIRMA, BRITPART, BEARMACH, ALLISPORT
Kontakt: E-SHOP http://www.litep4x4.cz ** E-MAIL info@litep4x4.cz ** MOBIL (+420) 603716996 ** FACEBOOK - facebook.com/litep4x4

Romyšák
auto: 2 x LR

#662 Příspěvek od Romyšák » 10 bře 2013 19:07

MarekS píše:
Doufám,že mě to teda prominete já jsem už skoro středočeskej kraj :D

No uvidíme jaká bude životnost většinou předemnou jezdí Def s řádnou zahrádkou on mě to proklestí :mrk
Neboj, v těch větvích tě nechám jet prvního.. :grin: :grin:

MarekS

#663 Příspěvek od MarekS » 18 bře 2013 21:34

Tak CB je v autě akorát při nastavení šumu ručně mě po nastartování začne šumět a musím malinko přidat je to rušení normální ? Když nastavím na ASC tak je klid. Dosah jsem zatím nezkoušel protože některejm kolegům trvá montáž malinko dýl :D :D :D

Otáčky motoru,stěrače,........atd nic nezpůsobují

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#664 Příspěvek od MadTom » 19 bře 2013 08:23

Díky tomu, že TD5ka je plná elektroniky, tak je bohužel zvýšení rušení = zvýšení šumu, za chodu motoru normální. Je to podobné, jako u benzínových aut - tam prskalo pro změnu zapalování. A pokud ti to řeší ASC tak je to OK, od toho to tam je, aby jsi nemusel kroutit knoflíkem.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

fugín
tel.: 777001161
auto: ex free 1,8/Disco2

#665 Příspěvek od fugín » 25 bře 2013 08:48

Byl jsem si dát překontrolovat CB i anténu u odborníka. Stanice je v naprostém pořádku,na anténě ztrácím necelých 7%,což by podle jeho slov neměl být tak velký problém. Ale příjem ani vysílání tomu neodpovídají,ten vysílačkový živnostník tvrdí,že u mě bude problém v odrušení auta (nemám důvod mu nevěřit,svou práci dělá ke spokojenosti mnohých zákazníků už roky). Radil mi mimo jiné např. natáhnout dráty přímo od baterie což prý někdy pomůže (tím si nejsem úplně jistý) nebo odrušit alternátor apod. (a to se mě zase nechce) Dotaz: existuje něco co bych jednoduše předřadil před stanici (nějaký člen) a tím ji odrušil,jestli ano kde to koupím?
A pro zasmání tu mám zážitek z parkoviště od Hradeckého Tesca:
Přišla ke mě jedna starší paní a prý: že na co mám na autě tak šíleně dlouhou anténu,oni s manželem prý na své fabii mají tááákhle krátkou a chytají na rádiu všechno a bez problémů :D :D :D
EX: Freelander 1 1,8 benz. 2002
Akt.: Discodvojka Td5 2004 Žoffka-strašně drahá

MadTom

#666 Příspěvek od MadTom » 25 bře 2013 09:55

To připojení na baterku pomoci doopravdy může. Pokud tam máš ale rušení, tak se může to vysílačky dostávat z různých míst
- po napájecích drátech - tam se dá dát filtr
- po obalu kabelu od antény - tam se dá dát filtr
- po středním vodiči kabelu od antény - tj. přímo z antény - tam toho moc dělat nejde
- vzduchem přímo do rádia - pokud v autě něco ruší (prskání a podobně) přímo na pracovním kmitočtu vysílačky, tak jediná možnost je odrušit tu rušící věc, na straně vysílačky už tomu nepomůžeš
Problémy dělává alternátor, zapalování, elektronika - zjišťuje se to blbě, ale pokud to zmizí po zastavené motoru, nebo až po vypnutí zapalování, tak je šance na něco přijít. Obecnej návod neexistuje.
Mě u TD5ky třeba nehezky na některých kmitočtech ruší kabely ke vstřikovačům - řešení existuje, ale je složité, tak jsem se s tím smířil a nevysílám za běhu motoru.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

visby
auto: Disco 2
Kontaktovat uživatele:

#667 Příspěvek od visby » 25 bře 2013 11:10

Maxsel píše:Jo jo, dělá se ještě v delších provedeních s označením 1000, 2000, 3000 a malinko modifikovaná 5000. Tubro 5000 je už dost těžká a dokáže zvlnit střechu. Navíc porušuje vyhlášku, protože má více jak 150cm a měla by tedy mít ukotvený konec (ale v tom není mezi CB anténami sama :)).
budu fungovat aj ked ich len tak pripevnim na zahradku? niekto mi spominal, ze to bez zakladnej platne nebude fungovat bohvieako dobre...

Maxsel
Kontaktovat uživatele:

#668 Příspěvek od Maxsel » 25 bře 2013 21:14

To fugín: Tipuju, že ti to tam poleze po napájení. Mám u Free napájení stanice natažené od rádia a taky jsem to řešil.

To visby: Pokud budeš mít tu zahrádku dobře ukostřenou (ne jen jeden drátek někde v rohu), tak to fungovat bude.
Discovery 4 TDV6 HSE
Discovery 2 TD5

http://www.youtube.com/maxselcz

MadTom

#669 Příspěvek od MadTom » 25 bře 2013 21:25

K tomu napájení - dá se to pěkně otestovat - odpojit oba napájecí dráty vysílačky od auta a připojit na druhou baterku, která s autem nebude spojená. Klidně položenou na podlaze auta - jenom na zkoušku. Když pomůže, natáhnout dráty (oba) přímo k baterce. Já to tak mám, ještě navíc přes relé, které mi umožňuje buďto zapnout rádio se zapnutím klíčku, nebo úplně vypnout, nebo ho zapnout trvale (aby fungovalo, když někde sotjím s vypnutým motorem).
A pokud to takto budeš dělat, tak je bezpodmínečně nutné, dát pojistky od obou napájecích drátů (do plusu i do mínusu). Ono totiž kdyby jsi pojistku do mínusu nedal, a někde ti upadla kostra od startéru, tak si ji to při stratování vezme přes vysílačku a anténu a v lepším případě jenom shoří dráty.

fugín

#670 Příspěvek od fugín » 25 bře 2013 21:52

Děkuju za názory a rady. Přiznám se že tomu rozumím jako švec hvězdám. Tom píše : filtr na napájení,kde to koupím? Mám ještě jednu náhradní stanici,zkusím jestli to s ní nebude lepší,ale moc tomu nevěřím. Když někde jezdíme pohromadě,tak je spojení absolutně v pohodě,ale na větší vzdálenost (cca 2-3 km) už je to horší.
To Maxsel: dořešil si to nějak u tvýho free?

Maxsel
Kontaktovat uživatele:

#671 Příspěvek od Maxsel » 25 bře 2013 21:59

Vyměnil jsem stanici za jinou, která měla lépe řešenou filtraci napájení na vstupu.
Discovery 4 TDV6 HSE
Discovery 2 TD5

http://www.youtube.com/maxselcz

fugín

#672 Příspěvek od fugín » 25 bře 2013 22:25

Maxsel píše:Vyměnil jsem stanici za jinou, která měla lépe řešenou filtraci napájení na vstupu.
OK,dík. Zkusím tu druhou a uvidím. Když to nepomůže natáhnu kabely přímo od baterky s jištěním jak píše Tom. No a když to nepomůže tak na to prdím,do těch 2 km to funguje dobře. :D

MarekS

#673 Příspěvek od MarekS » 26 bře 2013 07:30

fugín píše:
Maxsel píše:Vyměnil jsem stanici za jinou, která měla lépe řešenou filtraci napájení na vstupu.
OK,dík. Zkusím tu druhou a uvidím. Když to nepomůže natáhnu kabely přímo od baterky s jištěním jak píše Tom. No a když to nepomůže tak na to prdím,do těch 2 km to funguje dobře. :D
A o kolik máš větší dosah když zastavíš a vypneš motor a někdo jede od tebe ?

fugín

#674 Příspěvek od fugín » 26 bře 2013 08:11

S LR kolegy jsem zkoušel jenom příjem. Na posledním ježdění jsem musel odjet před koncem akce,když jsem byl tak asi 7 km od kluků zastavil jsem a mohl vcelku bez problémů poslouchat co si říkají. Vysílání nevím přesně,ale na můj dotaz kdo mě slyší nejdále odpověděl kamioňák a bylo to taky tech cca 7 km.

visby
Kontaktovat uživatele:

#675 Příspěvek od visby » 26 bře 2013 09:59

Maxsel píše:To visby: Pokud budeš mít tu zahrádku dobře ukostřenou (ne jen jeden drátek někde v rohu), tak to fungovat bude.
ako ju dobre ukostrit?

sorac za blbe otazky, ale toto je pre mna spanielska dedina;-)

MadTom

#676 Příspěvek od MadTom » 26 bře 2013 10:37

Asi tak, pokud ty upevňovací držáky budou takové, že se ti promáčknou skrz barvu až na plech a bude to vodivé u všech, a dále budou vodivě spojené s vlastní zahrádkou, tak je to OK. U vojenských věcí jsem viděl řešení pomocí páskových vodičů (ohebných, spletených ze slabých drátů, páskových proto, že mají větší plochu), kterými to bylo cíleně na vhodných místech propojené.
Osobně mám dva držáky antén přidělané v zimě přímo na hagusech, v létě jeden na kabelovém roštu vedle stanu (taková malá zahrádka 200*20cm) a druhej na jednom příčníku. Zemnění jsem tomu nijak cíleně neřešil (nějak na to nebyl čas) a zatím to vypadá, že to funguje.
Špatné zemění se projeví většinou dvěma způsobama - buďto anténa nejde správně naladit (= nemá spráné PSV = není správně impedančně přizpůsobena) - což ovšem na autě může být způsobeno i nevhodným umístěním antény (prut v souběhu se sloupkem čelního skla, prut není kolmo ale šikmo nad střechou, ...) - tato anténu může celkem slušně fungovat, protože na PSV se nevysílá.
Horší je, když díky špatnému uzemnění anténa přijímá rušení z auta - to potom sice může dobře fungovat na vysílání, ale protože je prd slyšet, tak je to celé nahouby.
Antény na magnetu nejsou uzemněné vůbec a pokud jsou uprostřed střechy a dost dlouhé, tak fungují. Teda ony na pracovním kmitočku uzemněné jsou - kapacitně - pomocí plochy magnetu vůči ploše střechy. Akorát se to nedá změřit multimetrem.

visby
Kontaktovat uživatele:

#677 Příspěvek od visby » 26 bře 2013 11:17

cize je najlepsie to proste upevnit a pozriet ako to funguje a potom pripadne riesit?;-)

MadTom

#678 Příspěvek od MadTom » 26 bře 2013 11:47

Jo, přesně tak. Ono pokut to budeš mít na zahrádce a ta je navzájem posvařovaná a uděláš to tak, aby to s ní bylo vodivě spojené, tak rozměr zahrádky je podobnej rozměru antény a to bych bral jako dobrej začátek.
Akorát si chce dát pozor, aby to v místě toho uzemnění neuhnilo - typická závada, spolu s ulomenými nebo uvolněnými konektory na koaxech a zlámanými šňůrami od mikrofonu.

Benjamin
auto: F150+bouda Gladiator

#679 Příspěvek od Benjamin » 24 čer 2013 16:11

Ahoj přátelé,

prosím o radu.
Plánuju vyndat z auta svoji Alamatku 296 a dát místo ní tohoto Albrechta:

http://www.conrad.cz/cb-radiostanice-al ... ent=933117" onclick="window.open(this.href);return false;

Nemáte s ní někdo zkušenosti?
Hodlám ji dát nahoru do originál konzole DII a chci vysílačku s odnímatelným displayem.
Tenhle Albrecht je jediný s odním. displayem, kde zůstane u displaye i vstup na konektor od mikrofonu.
U ostatních s odním. displayem, co jsem našel, zůstával vstup pro konektor mikrofonu na těle vysílačky, což je pro mne naprd, když ji chci schovat někam pod palubku a nechat nahoře pouze display s mikrofonem.

Díky za rady i zkušenosti.

Benja

PS: Neznáte nějaký osvědčený e-shop na antény? Chtěl bych si udělat radost a místo obyč prutu sirio turbo 200 koupit něco o trošku delšího a pogumovaného.
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Jaguar XJ12 Sovereign. NonUK: Ford F-150 obytná nástavba Gladiator XL
www.nomadbear.cz

MadTom

#680 Příspěvek od MadTom » 24 čer 2013 16:52

Konektor k mikrofonu se dá taky prodloužit - já to tak mám, k přednímu panelu vede jeden kabel, k mikrofonu druhej.
A proč chceš pogumovanou anténu? Pro funkci antény je to spíš naškodu, a radši se neptám, co jinýho s ní chceš dělat. Na CB se mi nejvíc osvědčil prut s délkou cca 1,5m. Výrobce je skoro jedno jakej, pouze to musí držet pohromadě. Ono to totiž není nic jiného než držák do střechy, pár závitů drátu tvořícího cívku v patě a vlastní ohebnej prut. Rozumná cena podle mě je +-600Kč. Důležité je, kde ji budeš mít namontovanou. Jedinej rozdíl je, jak je pata antény mechanicky udělaná, ale co můžu říct, tak zásah pořádnou větví přímo do paty, neustojí žádná.

Odpovědět