Vyvažuje se střed turba - tedy to co se točí (vrtulka v horké částí a vrtulka ve studené části). To doma neuděláš, otáčky jsou tam až 200 000 za minutu. Ale dá se koupit celej střed - tj. vrtulky, osa, uložení, ... na co se jenom našroubují obě komory ze starého turba. Je to nachystané vyvážené, jenom to složit. Já jsem měl vyhlédnutého něco takového:
https://www.ebay.co.uk/itm/123813439237, až mi turbo umře, ale zatím neumřelo, takže zatím nic. Tyhlety "lepší" středy by měly mít lepší parametry - optimalizované tvary lopatek, lopatky přesně frézované a jiné drobnosti. O krok dále jsou hybridní turba - ty mají stále ztrátovou regulací (waste gate), ale nějaká část je většinou lepší a/nebo větší, takže to umí dát víc vzduchu nebo vzduch v širším rozsahu otáček motoru. Ještě lepší je VNT turbo - to má jiný princip regulace - naklápěním lopatek na statoru studené části, takže funguje optimálněji v malých otáčkách, což znamená větší pružnost motoru. Každé lepší turbo chce pro využití potenciálu alespoň remap řídící jednotky, případně lepší intercooler, pokud toho výkonu má být doopravdy víc. A teď si rozmysli co vlastně chceš, a jak moc si chceš hrát.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo