XLIFTER - Vývoj kontroléru výšky pro D3/4/RRS - Český LLAMS

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zlumik74
auto: Discovery 3

Re: DiscoLifter - Vývoj kontroléru výšky pro D3/4/RRS - Český LLAMS

#386 Příspěvek od Zlumik74 » 15 srp 2017 10:41

Zdarec!

Tak jsem při montáži ochranných plechů na spodek udělal malý pokus s levelingem. Auto jsme postavili na rampu - podélný sklon 2,4°, příčný sklon 0,2° (odečteno z ovladače X-Lifteru), auto v offroad modu origo páčkou. Proveden levelling + fine levelling (srovnáno na 0°, 0°), potud vše super. Vylezu z auta zavřu dveře, zamknu - auto odfoukne a zadek spadne o cca 2 cm (náklon podélně 0,4°, příčně -0,3°). To je asi OK, spát se na tom dá. Nicméně, změřil jsem vzdálenosti od spodku kol k hraně blatníku a následně opakoval měření každých cca 12 hodin s následujícím výsledkem:

Předek drží, vše je tak jak bylo po levellingu.
Zadek padá :cry :Sorry: - po prvním odfouknutí cca 2 cm a následně po 12 hodinách -2 cm, po 36 hodinách opět -2 cm. Takže po 36 hodinách stání v modu levelling je zadek o 6 cm níž, než by měl být.

Když jsem stejný pokus udělal v poloze NORMAL + 1 Inch na X-Lifteru auto se ani nehnulo. V poloze Normal a nic na X-Lifteru se auto také ani nehne.
Přílohy
Disco lifter - 1_pred levellingem.jpg
Disco lifter - 2 - po fine levellingu.jpg
Disco lifter - 3_po odfouknutí zadku.jpg
Levelling_OK.jpg
Spadlý zadek - uz -6 cm.jpg
You think you're good? Try fixing these door locks!

2016 Discovery 4 - na takové to domácí ježdění a Tesco offroad
2008 Discovery 3 - expediční
2014 Chevy Camaro SS 6,2 V8
1976 Chevy Camaro 5,7 V8

HST
auto: Disco 3

#387 Příspěvek od HST » 15 srp 2017 12:43

Ahoj,
Bleskovka:

- vcera jsme na CVUT "opravili" zbytek desek pro EAS jednotky. Mikroskopy, rentgeny, profi meraky :) Problem s reziduem po pajeni, pomohlo extra technologicke vymyti desek.
- delam ted na dokonceni updatovaciho firmware, jsem tak v pulce, do konce tydne by to melo byt hotovo.
- jakmile to bude, tak se "rozbehne" dooziveni a montaz zbyvajicich ca 10 kousku, tzn. realne v prubehu pristiho tydne odesilani postou... A Kokesek dostane konecne RRS verzi :)
- hned pote se zamerim se na investigaci hlaseneho chovani levelingu.

Levelling by se mel delat vzdy z packove polohy normal (nejvetsi dostupna vychylka kol nahoru i dolu).
Pri zahajeni levellingu nezalezi na tom, jak nahoru nebo dolu je nastaven Xlifter - pri zahajeni levellingu spocita pozadovane nastaveni kol a "posle" je do auta, bez ohledu na to, co bylo predtim nastaveno.

Jinak uz delsi dobu premyslim, ze by bylo fajn na obrazovku probihajiciho levellingu nejak dostat i tu "grafiku" rezu tlumicu. Bylo by hned videt, kam se ma cilove ktere kolo posunout a zdali se opravdu posouva.
Clovek by jednak videl, jestli se auto uz srovnalo jak je pozadovano a taky by se tim daleko lip ladilo...
Me tam tohle docela chybi.
Co vy na to ?
Vyrábím XLifter (https://www.xlifter.com) = ovladač vzduchového pérovaní pro D3,4,RRS. (a také http://landroverforum.cz/forum/viewtopi ... =6&t=28825).
Diskoška 3 ve verzi "HST" - předělaná na výletování (a reinkarnovaná Hubertem :D )

xxx
auto: byla D3, teď D4

#388 Příspěvek od xxx » 15 srp 2017 12:52

já tam Honzo tu grafiku nepotřebuji, důležité je vidět, že podélně i příčně je to srovnané na 0°

Zlumik74

#389 Příspěvek od Zlumik74 » 15 srp 2017 12:59

Odpoledne pokus zopakuji s polohou normal [emoji51] ale predpokladam, ze na "padani" zadku to nebude mit vliv.

Grafika by byla fajn, jen nevim jak by se to tam veslo pri zachovani stavajici - ta je dulezita.

Sent from my iPhone using Tapatalk

1976 Chevy Camaro 5,7 V8

Badus

#390 Příspěvek od Badus » 15 srp 2017 13:25

Grafika by sice byla hezka, ale jako za nutnost to rozhodne nepovazuju.
Discovery II, III, IV KTM 990 Adv, EXC400

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#391 Příspěvek od MadTom » 15 srp 2017 13:30

Ad grafika - co třeba 4 čtverečky, kdy v každém bude uvedeno o kolik a kam (+ nebo -) se má kolo posunout a zda už se i doposouvalo?
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

xxx
auto: byla D3, teď D4

#392 Příspěvek od xxx » 15 srp 2017 14:04

MadTom píše: Ad grafika - co třeba 4 čtverečky, kdy v každém bude uvedeno o kolik a kam (+ nebo -) se má kolo posunout a zda už se i doposouvalo?
k čemu je to potřeba vědět? Jen to bude malé a nepřehledné vzhledem k rozměrům displeje.

... až bude Xlifter ve verzi Premium, kdy bude bezdrátově spojen se smartphonem, kam pošle všechny data a možnost levelovat se bude i ručně tahem prstu po obrazovce ...

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#393 Příspěvek od MadTom » 15 srp 2017 14:25

K čemu? Až to zobrazí, že pravé přední kolo má klesnout o 125cm a levé zadní že se má zvednout o 97cm, tak člověk pozná, že něco není v pořádku, a dá si pozor při vystupování. Nebo se prostě podívá ven z okna.
Myslel jsem to jako info, o kolik se bude posunovat, než se začne posunovat. A aby to vyžadovalo potvrzení, jestli doopravdy ano.
Jinak to může zobrazit hlášení, že tady se auto nelíbí, a že nic nebude. Když už to má tuto funkci vestavěnou. :mrgreen:
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

NOTIX
tel.: 601322634
auto: Def 90 Puma, RRE

#394 Příspěvek od NOTIX » 15 srp 2017 19:02

Grafiku taky nepotrebuji, ty tlumice mi prijdou u toho zbytecne :mrgreen:
Jinak u me to slape. Obvykle zamrznuti pri velikem naklonu. To ma Honza vyresene
Defender 90 Puma - táta do lesa a na chalupu
Karoq - to mi zbylo pro posun do rachoty

MOLON LABE !!! M.A.R.A.

HST

#395 Příspěvek od HST » 16 srp 2017 09:47

OK, rekl bych se se v drtive vetsine shodujete, napad "neprosel" :D

Dalsi update brzy, jakmile dopisu ten kus SW pro aktualizaci firmware v Xlifteri EAS jednotce.
H.
Vyrábím XLifter (https://www.xlifter.com) = ovladač vzduchového pérovaní pro D3,4,RRS. (a také http://landroverforum.cz/forum/viewtopi ... =6&t=28825).
Diskoška 3 ve verzi "HST" - předělaná na výletování (a reinkarnovaná Hubertem :D )

HST

#396 Příspěvek od HST » 16 srp 2017 10:57

NOTIX píše: 15 srp 2017 19:02 ...
Jinak u me to slape. Obvykle zamrznuti pri velikem naklonu. To ma Honza vyresene
... okomentoval bych - vím jak vyřešit:
V 1. fázi, která přijde s aktualizací firmware, bude jinak kontruován softwareový výstup napětí - místo skokové změny udělá několik menších změn za sebou, rozložených ca do 1 vteřiny - postupný náběh.
Ve druhé fázi to těch desek opravdu musím harwarově sáhnout...
H.

HST

#397 Příspěvek od HST » 16 srp 2017 15:44

erik píše: 13 srp 2017 23:06 Do terenu asi ne ,ale na Island a ty rolety bez zvednutí?
Eriku, mimochodem D5 se taky snizi do polohy normal pri rychlosti nad 40Km/h? Plus jsem mel za to, ze na D5 snad jsou jen pruziny, ze se s mechama ani nevyrabeji?! - coz jsem asi na omylu.
Pro zajimavost, prosim nevyfotil bys mi, jak v D5 vypadaji senzory na kolech. Pripadne ridici jednotka? (paklize je tedy videt, nebo se k ni da dostat).
Nahodou servisni manual / elektricke schema D5 nekdo nema?
H.

erik
tel.: +421905448329
auto: D90 td5,/D2-3/D4,D5
Kontaktovat uživatele:

#398 Příspěvek od erik » 16 srp 2017 20:10

HST píše: 16 srp 2017 15:44
erik píše: 13 srp 2017 23:06 Do terenu asi ne ,ale na Island a ty rolety bez zvednutí?
Eriku, mimochodem D5 se taky snizi do polohy normal pri rychlosti nad 40Km/h? Plus jsem mel za to, ze na D5 snad jsou jen pruziny, ze se s mechama ani nevyrabeji?! - coz jsem asi na omylu.
Pro zajimavost, prosim nevyfotil bys mi, jak v D5 vypadaji senzory na kolech. Pripadne ridici jednotka? (paklize je tedy videt, nebo se k ni da dostat).
Nahodou servisni manual / elektricke schema D5 nekdo nema?
H.
Čau. Discovery Sport měchy nemá... a to je příčina , proč jsem koupil D5 nebo spíše New Discovery. V úterý 22.8. jedu do Prahy - s Martičkú a s N.Disco..., ale nevylučuju, že bych našel pár minut na vstreču múj mobil +421 905 448 329.
Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

erik
tel.: +421905448329
auto: D90 td5,/D2-3/D4,D5
Kontaktovat uživatele:

#399 Příspěvek od erik » 18 srp 2017 20:12

Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

HST

#400 Příspěvek od HST » 19 srp 2017 22:10

Tohle video je neskutecna prdel, 1:30 jak ma ty spaliky... a pak jak zcela suverene a vazne na zaver komentuje, ze ty spaliky si vozi sebou ve vybave :)
Jinak mu asi zdvojnasobime pocet shlednuti, ne? :D
Naposledy upravil(a) HST dne 19 srp 2017 23:46, celkem upraveno 1 x.

HST

#401 Příspěvek od HST » 19 srp 2017 22:31

Ve ctvrtek i patek jsem mel volno, takze po ca trech dnech, asi 1000 novych radcich kodu a nejakych rannich bolehlavech umi ovladani - kontroler (alias "mozek") nakrmit zastavenou EAS jednotku (alias svaly) novym firmwarem.

Tady doma na stole mi to facha na pohodu, krmeni firmware trva asi minutu, fici to pekne bezdratove, pri krmeni se rovnou overuje ze se zapsalo spravne. Tak mam radost, tim je cely "dopravni retezec" pro budouci aktualizace fimware hotovy.

Zitra k tomu napisu navod na aktualizaci, udelam sdileny adresar na google drive, dam sem info a poprosim vas o aktualizaci.

Aktualne mam nove verze software 0.8, ktere
- umi znimenou aktualizaci firmware, firmware kontrolleru - mozku - si v sobe "nese" i firmware EAS jednotky - svalu.
- podporuji RRS senzory
- v ramci uspavani EAS jednotky (svalu) resi i stav klicku zapalovani
- nabeh zmeny vysky kol neni skokovy, nybrz postupny - behem ca 1 vteriny - resi to zasekavavni pri levellingu!
- upraveno reseni jasu displeje + asi dalsich 10 internich veci.

To hlavni je, ze verze 0.8 resi zasekavani levellingu pri naklonech vetsich ty cca 3 stupne.
Testoval jsem to snad 10x a jede to.
Ovsem nic to nemeni na to, ze se ty desky musi upravit. Znamena to ale, ze by vam to ted melo zacit makat.

Tak tot pro dnesek ;)
H.

Zlumik74

DiscoLifter - Vývoj kontroléru výšky pro D3/4/RRS - Český LLAMS

#402 Příspěvek od Zlumik74 » 20 srp 2017 08:05

Ahoj, tak jsem udelal druhy pokus s levellingem z polohy normal.

Po 36 hodinach zadek na dorazech, predek jeste vuli mel - asi proto, ze vyrovnani probehlo zvednutim predku.

Domnivam se, ze se ten levelling nejak pere s tou funkci periodicke kontroly podvozku nebo nejakeho defaultniho vyrovnavani.

V poloze normal ani offroad zvolene packou auto nic nedela / nepada.

Sent from my iPhone using Tapatalk

1976 Chevy Camaro 5,7 V8

HST

#403 Příspěvek od HST » 21 srp 2017 00:29

Ahoj,
Update software je ready.
TADY je sdileny google drive adresar, ve kterem je vse potrebne. Casem tam budou pribyvat dalsi dokumenty - navod apod.
Nyni tam najdete novy firmware verze 0.8 + navod na aktualizaci.

Prosim stahnete si soubor a sve Xliftery aktualizujte.
Pote mi prosim napiste do tabulky nove verze firmware. (do sloupečků K a L ), at vidím kdo již má a kdo ne.
A klidně mi napište SZ, že to klaplo.

Kdo by nechtel cist navod, tak pro toho postup v 5. krocich nize. V navodu je to rozepsane trochu detailneji.
1. Stahnete si soubor do mobilu,
2. Servisni menu -> Control SW update,
3. Pripojte se mobilem na Wifi, jejiz parametry vidite na displeji,
4. V prohlizeci ( v tom mobilu :) ) bezte na www.lifter.cz/update, vyberte stazeny soubor a kliknete na tlacitko update,
5. Aktualizujte firmware v EAS modulu: Servisni menu -> EAS SW update.

Jinak kdyz to delate uz ponekolikate, tak je to akce na 2 minuty :)
Adresar/dokumenty v nem jsou zamerne otevrene i pro zapis, to proto, abyste do nich mohli delat pripadne poznamky, ci upravy. Kdyby se Vam cokoliv nezdalo, nebylo srozumitelne... napiste to tam, komentujte...

Diky, Honza
Naposledy upravil(a) HST dne 21 srp 2017 21:12, celkem upraveno 1 x.

HST

#404 Příspěvek od HST » 21 srp 2017 01:08

Ahoj, Sry, delsi prispevek:
Zjistene problemy s levellingem - kdyz to zatim shrnu:

1) co zapsal Jirka (XXX) do tabulky sekce nalezene chyby 12.8 - leveling obcas "nic nedela" - dle popisu (2x OK z naklonu do 2 stupnu a 2x "nic" z naklonu kolem 4,7st) - zatim to pricitam odhalenemu "hardware" problemu. Tim, ze jsou d D4 senzory do krize, tak se to muze chovat opravdu vselijak, vcetne chovani, ze to jakoby nedela nic. Uvidis jak se to bude chovat s verzi firmware 0.8, pripadne po HW uprave desky.

2)
Co pise Zlumik (uz ma desku opravenou) - to uz je zahadnejsi. Chapu to tak ze zadek se o ty 2-3cm za 24 hodin odfoukne.
Vzdy pri nativni landrover nivelaci. Tak se na to zamerime.

Chapu to tak ze na spani to uplne nevadi, tam staci aby to drzelo 10 hodin a pak stejne jedes dal, a spani do naklonu ca 0.7 stupen je ok, pod 0.5 stupne uz nerozpoznatelne.

Nicmene: mam zatim 2 hypotezy
- Neco je v neporadku s uspavanim Xlifteri EAS jednotky
- Je to bezne chovani - landover to dela normalne, paklize je zastaven v naklonu / nema vsechny kola stejne. Ja totiz podobne chovani pozoruju i u sve D3

Otazky, ktere me napadaji:
Proc pada jen zadek a ne predek?
Chova se to stejne, kdyz je srovnano predkem dolu/zadkem nahoru, nebo naopak?
Deje se to u Zlumika, nebo i u ostatnich?

Kazdopadne co s tim:
V prvni rade vyloucime / potvrdime hypotezu uspavani EAS jednotky, ta je nejpravdepodobnejsi.
Jak? jednoduse:
Kdyz to vcera rano Zlumik psal, tak jsem jeste do Firmware verze 0.8 do servisniho menu pridal uplne nakonec polozku "EAS Sleep", kterou se da uspavani zakazat. Normalni nastaveni je "EAS Sleep [ENBLD]" = enabled = povoleno, jednotka se uspava spolu s autem. Anebo "EAS Sleep [DSBLD]" = disabled = zakazano, jednotka se neuspi jede stale. EAS jednotka ma odber 0.04 Amperu, spotrebuje tedy 1 amper-hodinu denne, takze na otestovani zadny problem.

Poprosil bych tedy Zlumika, az najde cas, jestli by pokus zopakoval i se zakazanym uspavanim.
Ja v mezicase na to koukam taky a hledam..

H.
Naposledy upravil(a) HST dne 22 srp 2017 01:44, celkem upraveno 1 x.

NOTIX
tel.: 601322634
auto: Def 90 Puma, RRE

#405 Příspěvek od NOTIX » 21 srp 2017 19:41

Tak mám update v poho za sebou. Vše šlape jako švýcary :yes, doplneno do tabulky :mrgreen:
O víkendu jedeme kempovat tak písnu jak to dopadlo přes noc.
Defender 90 Puma - táta do lesa a na chalupu
Karoq - to mi zbylo pro posun do rachoty

MOLON LABE !!! M.A.R.A.

Odpovědět