K těm cyklokrosovým kolům bych přistupoval trochu s rozvahou! Hlavně bych si teda ujasnil kde na něm budu jezdit! Tým ve kterém jsem dřív jezdil byl hodně zaměřený na cyklokros a hodně lidí jezdilo na kroskách i silniční trajningy, páč neměli silniční kolo. Ale jezdili je na druhých kolech s normálníma silničníma pláštěma a kazetou s těžšíma převodama. Ale představa že to je v terénu alespoň trochu srovnatelné s MTB je úplně mimo mísu

! Cyklokrosové závody se odehrávájí na vhodných tratích, dnes vetšinou uměle připravených a počítá se s běháním v prudkých pasážích nebo přes větší překážky. Jenom přejezd nějakého kořene přes cestu, nebo nedej bože štěrková cesta, jsou utrpením. Rozhodně lepší variantou jsou druhé kola na bike na které dám pláště podle toho co od nich očekávám a můžu nahodit i tu těžší kazetu. Já měl jednu dobu troje kola, na jedněch slicky, druhé rychlé závodní a třetí bahňáky. A na těch slickách se dalo projet rozhodně horším terénem než je ten pro krosku a přitom na cestě odvalovaly trofám si tvrdit lépe! Jediné omezení bylo bláto nebo spíš mokrý terén obecně. Povídám, kašlete na to

! Cyklokros je úžasný, ale jenom když se dělá závodně!
Spíš jestli někdo uvažujete o silničce, tak vám řeknu jděte do toho! Né nadarmo se o silniční cyklistice říká že je to královská disciplína! Kdybych se měl okamžitě rozhodnout které kolo si mám nechat jako jediné, zůstal bych u silničky! A to jsem se k silničce dostal až od MTB. A hlavně když si koupíte silnici, tak vám to kolo bude deset let sloužit s minimálníma nákladama. To není bike který trpí blátem šutrama otřesy apod. A úžasná výhoda je že i kdyby měsíc pršelo, tak jakmile přestane do hodiny máte cesty suché a můžete vyjet

! A určitě se i nějaké ty zapomenuté asfaltky "bez provozu" v okolí najdou! Třeba kdybych bydlel v Práglu tak jsem v okolí Berounky a Křivoklátska pečený vařený

! To je pro silničáře vyloženě ráj

! A zatímco na biku pojedete stovku terénem půl dne, na silničce ji máte za čtyři hoďky s prstem v nose. A sto km už je krásný výlet

, to už se dá něco objet!