Stránka 9 z 24

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:36
od Zdeněk
Sláma Karel píše:A protože už víme, že pivo velkých pivovarů je hnusné, tak jezdíme k Cyrilovi do Prostějova k Ječmínkovi (nebo jak se ta hospoda jmenuje). Tam si vaří taky vlastní pivo a dokonce jsme to měli poprvé i s prohlídkou, abychom věděli do čeho jdeme :yes
K :dance
Zdar znalci, domlouval jsem se s Cyrilem, že by jste mohli udělat školení v pivovaru v Magistru v Brně, páč až po 18 měsících jsem spokojen a myslím, že už jsme v některých typech piva lepší než v Prostějově
Čolek

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:41
od Zdeněk
Zanzibar píše:.
Pravda, jen ještě jedna drobnost. Pivu dává jedinečnou chuť i velmi tvrdá voda, která způsobí takouvou tu lehce mýdlovou chuť po whisky.U nás musíme "přitvrďovat".
Chci uvařit ale 4x4 16% s přidáním Kazbeku, nevozíte také chmel z ostrova ?
Čolek

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:46
od Zdeněk
BeerRudolf píše:Nechtěl jsem do toho vstupovat ale nedá mi to. Pivo dělám celý život. Tady sládkuju :wink:
Není to náhodou Lipová 2 ?Nebo ve škole u ing. Kozy ?
Čolek - pivovar Magistr Brno

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:52
od Zanzibar
Zdeněk píše:
Zanzibar píše:.
Pravda, jen ještě jedna drobnost. Pivu dává jedinečnou chuť i velmi tvrdá voda, která způsobí takouvou tu lehce mýdlovou chuť po whisky.U nás musíme "přitvrďovat".
Chci uvařit ale 4x4 16% s přidáním Kazbeku, nevozíte také chmel z ostrova ?
Čolek
Tak dovážet chmel nás fakt ještě nenapadlo. Abych se přiznal ani nevím, zda na ostrovech chmel pěstují. To bude vědět na 100% Neklan. :yes

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:54
od Zdeněk
Zanzibar píše:Tak se nám blíží start dovozu piv z Anglie. Pro "začátek" 28 druhů. Všechno možný, 4 nezávislé pivovary ( Joseph Holt, Thwaites, Wells&Young's a Robinson's ). Vzorky mám, ale jen 1 ks od druhu, takže jsem je ještě nemohl ani ochutnat. Trochu v tom plavu a to je to, co nemám rád. Je tady někde možnost se seznámit s výrobou piva in natura ? Knížky nejsou vše.
Jinak zrovna jsem ochutnal Porter z pivovaru Pernštejn a je to pecka ! Super kniha je 1000 nejlepších piv světa, autor je Ben McFarland.
Cheers ! :beer :wink:
Chceš-li být u výroby piva zavolej 606569862 Zdeněk - Čolek
za 7 - 8 dní budem vařit Weizen 14 % svrchně, což misím podotknout, páč hodně se oblbují konzumenti a dělá se svrchně..proč vysvětlím telefonicky nebo sz
Čolek

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 12:57
od Zdeněk
Zdeněk píše:
Zanzibar píše:Tak se nám blíží start dovozu piv z Anglie. Pro "začátek" 28 druhů. Všechno možný, 4 nezávislé pivovary ( Joseph Holt, Thwaites, Wells&Young's a Robinson's ). Vzorky mám, ale jen 1 ks od druhu, takže jsem je ještě nemohl ani ochutnat. Trochu v tom plavu a to je to, co nemám rád. Je tady někde možnost se seznámit s výrobou piva in natura ? Knížky nejsou vše.
Jinak zrovna jsem ochutnal Porter z pivovaru Pernštejn a je to pecka ! Super kniha je 1000 nejlepších piv světa, autor je Ben McFarland.
Cheers ! :beer :wink:
Chceš-li být u výroby piva zavolej 606569862 Zdeněk - Čolek
za 7 - 8 dní budem vařit Weizen 14 % svrchně, což misím podotknout, páč hodně se oblbují konzumenti a dělá se svrchně..proč vysvětlím telefonicky nebo sz
Čolek
Jo, k tomu chmelu nejlepší chmely s " ovocnou " nebo bylinkovou " příchutí " to je ale blbé přirovnání, spíš s dozvukem chutí dělají američani u nás fakt jen Kazbek.

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 13:01
od Zanzibar
Zdeněk píše:
Zanzibar píše:Tak se nám blíží start dovozu piv z Anglie. Pro "začátek" 28 druhů. Všechno možný, 4 nezávislé pivovary ( Joseph Holt, Thwaites, Wells&Young's a Robinson's ). Vzorky mám, ale jen 1 ks od druhu, takže jsem je ještě nemohl ani ochutnat. Trochu v tom plavu a to je to, co nemám rád. Je tady někde možnost se seznámit s výrobou piva in natura ? Knížky nejsou vše.
Jinak zrovna jsem ochutnal Porter z pivovaru Pernštejn a je to pecka ! Super kniha je 1000 nejlepších piv světa, autor je Ben McFarland.
Cheers ! :beer :wink:
Chceš-li být u výroby piva zavolej 606569862 Zdeněk - Čolek
za 7 - 8 dní budem vařit Weizen 14 % svrchně, což misím podotknout, páč hodně se oblbují konzumenti a dělá se svrchně..proč vysvětlím telefonicky nebo sz
Čolek
Díky za nabídku, super. Určitě se někdy začátkem příštího roku ozvu. Pavel

Re: Pivo

Napsal: 21 pro 2012 22:38
od Neklan
Ano, pravý Weizen je určitě svrchňák, nefiltrovaný Staropramen s přísadou pšeničného sladu rozhodně není žádný Weizen. Weizen má trochu podobnou historii jako ale v Anglii. Také byl na velikém ústupu, dokonce téměř zapomenut a převálcován všudypřítomným ležákem, až se pár lidí rozhodlo ho oprášit a někdy od sedmdeátých let je stále na vzestupu a jeho obliba roste. Já ho mám spojený s lyžováním. Jak v Rakousku, tak na italské straně Jižního Tyrolska si k obědu vždycky dávám bavorský Weizen. Aniž bych měl navzdory svému příjmení Herold cokoli společného s tímto stejnojmenným pivovarem, musím říct, že jejich Weizen mi docela chutnal.
Co se dotazu na anglický chmel týká, tak nejznámější jsou odrůdy Fuggles a Goldings, které dodnes tvoří základ mnoha tradičních ales, nicméně dnes se v samotné Anglii na jednu stranu pěstuje mnohem víc druhů chmele a na druhou třeba Fuggles se pěstuje i ve Slovinsku pod poněkud zavádějícím názvem Styrian Goldings. Vzhledem k tomu, že v Anglii odmítají jakoukoli unifikaci chutí, tak se v Anglických ales používají v hojné míře i chmely zahraniční. Jinak, dovážet anglický chmel je zajímavý nápad, ale nevím, kolik pivovarů by po něm toužilo. Vařit svrchně kvašená piva je teď populární i u nás, ale obávám se, že většinou nejsou inspirací tradiční anglická ales, jako spíš silná a ultra-intenzivní ales, která se vaří spíš v americe.
Já teď u psaní popíjím tmavý Joseph Holt Sixex, což je premiové, silné (6,0% alk.) ale s mohutnou chutí po praženém sladu. Je to takové krásné vánoční pití pro studené a tmavé zimní večery.
Minulý pátek jsme byli v Drážďanech a přivezl jsem si mimo jiné velmi silný německý bock, který se pyšní nápisem "nejsilnější ležák na světě" (bock nebo někdy psáno jako bok, je spodně kvašené silné pivo s poněkud nasládlým tělem a větším obsahem alkoholu). Měl 16% alkoholu a dal by se skoro jíst příborem. Bylo to velmi zajímavé, také vhodné na zimní pití, ale víc než jedno bych asi nedal.

Re: Pivo

Napsal: 23 pro 2012 10:12
od Tim
Neklan píše:
Rover píše:Paleta plná King Goblina by se mně sakra hodila na doma... Z toho všeho co jsem ochutnával asi o prsa vede...
Tomu říkám rozumné předzásobení... :D :beer .

King Goblin je opravdu úžasná záležitost, ale mně asi na těch pivech nejvíc baví různorodost, že se rozhlédnu po garáži a řeknu si: "tak které z těch 26-ti druhů piv si dneska dám k večeři a které na dobrou noc"? Když už jsme u těch druhů, tak ten výprodej Banks's je z důvodu, že bude končit, takže, kdo ho máte rádi (pro mě je třeba Banks's Bitter strašně příjemné pivo k jídlu nebo k práci, má jenom 3,8% alkoholu a přitom výraznou chuť), tak neváhejte, za tu dvacku, co teď stojí, je dobré si vzít klidně celý karton. NEBUDOU :!: :!:
Zrovna tak končí Duchy Organic - skvělé pivo s bio certifikací, tedy tady by se asi hodilo říct, že to pivo je skvělé i navzdory tomu, že má bio certifikaci. Taky jich zbývá jenom posledních pár balíků. Od Josepha Holta pak také končí Fifth Sense, medový Hum Dinger a Maple Moon s příchutí javorové šťávy. Všechna ostatní piva zůstávají v nabídce a nadále za nejen v Čechách bezkonkurenční cenu.
Že se vám do toho pánové pletu.... Jsem pivař. Pivo piju rád a v rámci možností i hodně. Ale když tady čtu o těch pivech, nevím nevím. Já mám s Anglickými pivy takovou zkušenost, že to byla podivně chutnající břečka, na které nešla udělat ani pěna a rozhodně bych si to už nedal. Mám rád klasické pivo Plzeňského typu - ležák. Tato "vylepšená piva" s přidáním tohoto a tamtoho mi nic moc neříkají. Měl jsem zrovna jen smůlu na pivo (značku si bohužel nepamatuji), nebo jsou ta Anglánská piva prostě jiná??? Předem děkuji za odpověď.

Jinak za mě, z českých pivovarů mám nejradši Svijany :yes Svijanský kníže 13° mne vážně zachutnal.

Re: Pivo

Napsal: 23 pro 2012 16:32
od Neklan
Svijanská 13° je docela dobrá, zvlášť v točené a nefiltrované kvasnicové podobě, jinak má pivovar trochu problém se svým úspěchem. Desítku a jedenáctku nestačí vyrábět a někteří hospodští si stěžují, že kvalita kolísá. Kousek od Svijan je malý pivovar Rohozec (ve stejném vlastnictví jako Svijany a náchodský Primátor) a ten mi opravdu chutnal.
Co se anglických piv týká, tak jsou vážně úplně jiná a nutno podotknout, že se vařila dávno před Plzní, což byl opravdu první ležák, ale abychom se moc nechlubili, ten sládek, který ho v Plzni prvně uvařil, byl Němec. Svrchně kvašené ALE se výrazně liší od spodně kvašeného ležáku v postupu výroby i v použitých surovinách. U ALE se používá pestřejší paleta chmelů i způsobů přípravy sladu, kvašení probíhá při vyšších teplotách a úplně jinak a pravé točené ALE dozrává až v hospodách. Takže je jasné, že chutná jinak, než ležák a je nesmysl je srovnávat. Jsou to sice příbuzné, ale přesto jiné nápoje, něco jako černý a zelený čaj.
Co se "vylepšení" příchutěmi týká, myslím, že se to na Ostrovech děje v menší míře, než poslední dobou u nás s boomem radleru. V Anglii je to okrajová záležitost, v hospodách se s tím člověk příliš nesetká a hodnotit anglická piva podle třeba Banana Bread, je nesmysl. Nutno podotknout, že námi nabízené lahváče nechutnají úplně tak, jako pravé hospodské ALE, zkrátka protože to jsou lahváče. Pivo se do láhví musí něčím natlačit a musí vydržet podstatně déle, než sudové ALE. Má tedy bubliny jako ležák i když v menší míře. Můžete si ho tedy klidně vychladit a nalít do sklenice i s pěnou, ale to je myslím strašná škoda. Chuť každého nápoje vynikne při trochu vyšší teplotě a ALE se správně opravdu pije teplejší než ležák (cca 10 - 13°C oproti cca 8°C u ležáku) a ty bubliny do něho nepatří. I já mám ALE v lednici, ale piju ho až tak za půl hodiny po otevření a přelití do sklenice. Sud s ALE není v hospodě pod tlakem, při naražení se do něj pustí vzduch a vznikne volná hladina. Točí se pak "hand-pull" pípou, což je normální pístová pumpa a pivo proto nemá, ba dokonce nesmí mít pěnu. Sklenice má objem jedné pinty (0,565 l), ale nemá žádnou rysku a správná míra je až po okraj, na pěnu tedy není ani místo. Chápu, že pro mnoho Čechů je to něco nepředstavitelného, ale musíme si uvědomit, že navzdory tomu, že český ležák má ve světě dobré jméno, nejsme ani zdaleka největší pivní velmocí světa a nemáme recept na to jediné správné pivo, ani právo určovat, jak se má pivo správně pít. A vlastně jsme jedinou pivní velmocí, kde se pije téměř výhradně jenom jedno pivo, všude jinde jsou piva rozmanitá, Německem počínaje a třeba Belgií konče. Naštěstí poslední dobou přibývá specializovaných pivnic s nabídkou širší palety piv a díky tomu, že malé pivovary v Čechách začaly v hojné míře vařit svrchňáky, můžeme si dát i tady točené pivo, jehož kolébkou byla právě Anglie.

Re: Pivo

Napsal: 23 pro 2012 19:46
od Rover
Hezky napsáno Neklane, je úžasné pozorovat jak Tě to o baví... pokračuj v osvětových článcích, je to supr... no nic, jdu si otevřít Hobgoblina... :)

Re: Pivo

Napsal: 23 pro 2012 20:36
od Tim
Neklane, já moc děkuju za vyčerpávající vysvětlení, je to vážně super!!! Takže Anglická piva asi fakt nebudou nic pro mne, já jsem klasický Čech a mám rád to naše pivo, i pár německých mne oslovilo, třeba Weisse Hirsch. Ale co, každému chutná něco jiného a to je dobře. Třeba bych po pár lahvích Anglického piva přišel na chuť i jemu :sun Takže když čtu, jak si to chválíte, tak asi nějakou z vámi zmiňovaných značek vyzkouším :wink:

Re: Pivo

Napsal: 24 pro 2012 10:36
od Zanzibar
:beer

Re: Pivo

Napsal: 24 pro 2012 14:49
od MadTom
Tak tenhle obrázek je super. :clap

Re: Pivo

Napsal: 25 pro 2012 17:37
od cuisine
Tý jo, smekám Neklane. Moc krásně napsáno ... slibuju že v novém roce se ozvu a nějakou várku pív zakoupím.

Na ostrovech jsem byl zatím jen jednou, ale vzpomínám právě na ta piva odlišná od našich i na takovou tu atmosféru amních pubů ... je to o něčem jiným než tu u nás a to podle mě je fajn. Kdyby všude bylo stejně tak pak není moc důvod jet někam jinam ....

Re: Pivo

Napsal: 27 pro 2012 13:07
od BeerRudolf
Zdeněk píše:
BeerRudolf píše:Nechtěl jsem do toho vstupovat ale nedá mi to. Pivo dělám celý život. Tady sládkuju :wink:
Není to náhodou Lipová 2 ?Nebo ve škole u ing. Kozy ?
Čolek - pivovar Magistr Brno
Kdepak v Lípovce :Ja blb: nebo u Oldy :Sorry: . Je to na VŠCHT Praha. Mám dvě varny, jednu z roku 1965, klasiku čtyřnádobovou objem vystřelované mladiny ma 70l, a dva roky starou dvounádobovou na 100l. Tu právě automatizujeme. Ke klasice kvasné nádoby a tanky ve sklepě, k moderně dva CKT. Na netu je toho hodně, např.:
http://www.vscht.cz/homepage/tisk/tisko ... 11/pivovar" onclick="window.open(this.href);return false;
http://prazsky.denik.cz/galerie/pivovar_vscht.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kamnapivo.sk/webtron/vysokos ... jvice.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pivovary.info/gallery.php?mo ... rie_id=753" onclick="window.open(this.href);return false;
a spoustu dalších odkazů :nerd

Re: Pivo

Napsal: 27 pro 2012 14:05
od Neklan
Pivovárek vypadá moc dobře, myslíš, že bych se mohl někdy u tebe na VŠCHT stavit? Moc by mě to zajímalo.

Jinak dneska a zítra jsem k mání, kdyby někdo z pražáků chtěl pivko z UK na Silvestra. Kdo se chystáte na Novoroční vyjížďku do Sýkořic, mohu dovézt pivo i tam.
Jinak všem do nového roku přeji moře jenom těch dobrých zážitků při ježdění s Land Rovery a jenom dobré pivo ať už z Čech nebo odkudkoli ze zahraničí.

Já se na konci ledna chystám do Manchesteru na National Winter Ale Festival, kde bude k ochutnání na 300 piv nejenom z UK. Budu vás pak samozřejmě informovat, jaké to bylo.

Re: Pivo

Napsal: 27 pro 2012 14:14
od sonorek
My taky občas s klukama vaříme. Tuhle jsme měli suroviny na 100l, ale uvařili jsme z toho pouze 50l. Když jsme to pili, tak jsem se divil, proč jsem po 5-6 pivech nalitej jak kbelík. :D

Re: Pivo

Napsal: 27 pro 2012 14:29
od BeerRudolf
Neklan píše:Pivovárek vypadá moc dobře, myslíš, že bych se mohl někdy u tebe na VŠCHT stavit? Moc by mě to zajímalo.

Jinak dneska a zítra jsem k mání, kdyby někdo z pražáků chtěl pivko z UK na Silvestra. Kdo se chystáte na Novoroční vyjížďku do Sýkořic, mohu dovézt pivo i tam.
Jinak všem do nového roku přeji moře jenom těch dobrých zážitků při ježdění s Land Rovery a jenom dobré pivo ať už z Čech nebo odkudkoli ze zahraničí.

Já se na konci ledna chystám do Manchesteru na National Winter Ale Festival, kde bude k ochutnání na 300 piv nejenom z UK. Budu vás pak samozřejmě informovat, jaké to bylo.
Neklane, nevidím v tom problém ale až po Novém roce. Bývám ve škole od 8:00 do 15:00. Jak se Ti to bude hodit zavolej nebo napiš a poladíme termín aby vyhovoval. :hand

Re: Pivo

Napsal: 27 pro 2012 14:32
od Neklan
Rudolfe, díky moc, určitě se po Novém roce ozvu.