D3 - blbne ruční brzda

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
petr_p
Příspěvky: 186
Registrován: 31 črc 2008 11:13
auto: D3 TDV6 HSE Manual
Bydliště: Hranice

D3 - blbne ruční brzda

#1 Příspěvek od petr_p » 19 lis 2011 19:01

Ahoj všem,

dneska se mi při zatažení ruční brzdy ozval tak na 5 sek. od levého zadního kola příšerný zvuk (asi tak jako když se tahá ze staré fošny rezavý hřebík) no a samozřejmě že to na mě pípalo a hrozilo z displeje, že je něco s ruční brzdou.
Vypnul jsem a zapnul klíček a bylo to v pohodě. Záleží na jak dlouho??? :(

Moc klidným mě to ale nenechává, věděl by někdo co dělá ten příšerný zvuk a na co bych se měl zaměřit?

Díky, Petr
D3 TDV6 HSE Manual

DanielK
Příspěvky: 4
Registrován: 03 črc 2011 20:05
auto: D3

Re: D3 - blbne ruční brzda

#2 Příspěvek od DanielK » 20 lis 2011 08:38

Nejspis to dela mechanismus ty levy pakny.

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: D3 - blbne ruční brzda

#3 Příspěvek od RudaK » 20 lis 2011 09:13

To chce automat a ručku nepoužívat :mrgreen: ( vlastní skušenost :yes )
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
vizos
Příspěvky: 542
Registrován: 18 led 2007 09:13
tel.: 739266781
auto: D3 ala G4 a S1
Bydliště: Předmostí

Re: D3 - blbne ruční brzda

#4 Příspěvek od vizos » 20 lis 2011 09:46

Pro začátek bych zkusil seřídit a vyčistit.
v D3 to zas bliká občas mlátí ale jezdím stále dál a rád + jedna Series one 1950 nápravy na špalkách a rám na dvoře ale nic nebliká ani nemlátí

Uživatelský avatar
papavel.k
Příspěvky: 724
Registrován: 25 říj 2008 18:40
Bydliště: České Budějovice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#5 Příspěvek od papavel.k » 20 lis 2011 11:04

Zdravím...vyčistit - seřídit -zkalibrovat(přes diagnostiku) přesně v tomhle pořadí !!!...zvuk šel z modulu, kde je buďto v pohotovosti systém proti spálení motorku jakoby taková spojka, která začne přeskakovat, nebo systém aby byly zataženy obě strany, má funkci jakoby momentového klíče a pokud je v kole nějaký bordel, tak prostě zatahuje tak dlouho až má pocit, že je zataženo(pozná to napnutím lanek :wink: )...používáním se lanka časem vytahují a jsou delší než záběr závitu v modulu - toto se dá do jisté míry seřídit na paknách a kalibrovat - poté se dají koupit pouze nová lanka (není nutný celý modul, jak býváváváválo kdysi zvykem :roll: )
...jinak třeba budeš 3 měsíce jezdit brzdit a nic se nestane, pokud se ti to stane častěji je třeba neodkládat a seřídit, protože je poté veeliká legrace, když jednoho dne kdy nejvíc chvátáš s rachotem zabrzdíš a nechce povolit, ale i na to je léčba...první pomoc viz. manuál a kouzelná hůlka:wink:
hodně štěstí a :Pohoda:
P.
RudaK píše:To chce automat a ručku nepoužívat :mrgreen: ( vlastní skušenost :yes )
:lol: Rudo a co ty probouraný garáže :ty jeden...: :lol:
DII Td5 99...ve výstavbě za provozu zdánlivě připomínající technologické přestávky

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: D3 - blbne ruční brzda

#6 Příspěvek od RudaK » 20 lis 2011 12:53

papavel.k píše: :lol: Rudo a co ty probouraný garáže :ty jeden...: :lol:
Takovou skušenost nemám :mrgreen: ,zatím ten automat auto vždy udržel . A v případě zařazeného kvaltu a nastartovaného motoru ta ručka stejně povolí .... :nod
p.s. sorry já vím,že ti todle nepomůže závadu odstranit .
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
petr_p
Příspěvky: 186
Registrován: 31 črc 2008 11:13
auto: D3 TDV6 HSE Manual
Bydliště: Hranice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#7 Příspěvek od petr_p » 20 lis 2011 14:34

papavel.k píše:Zdravím...vyčistit - seřídit -zkalibrovat(přes diagnostiku) přesně v tomhle pořadí !!!...zvuk šel z modulu, kde je buďto v pohotovosti systém proti spálení motorku jakoby taková spojka, která začne přeskakovat, nebo systém aby byly zataženy obě strany, má funkci jakoby momentového klíče a pokud je v kole nějaký bordel, tak prostě zatahuje tak dlouho až má pocit, že je zataženo(pozná to napnutím lanek :wink: )...používáním se lanka časem vytahují a jsou delší než záběr závitu v modulu - toto se dá do jisté míry seřídit na paknách a kalibrovat - poté se dají koupit pouze nová lanka (není nutný celý modul, jak býváváváválo kdysi zvykem :roll: )
...jinak třeba budeš 3 měsíce jezdit brzdit a nic se nestane, pokud se ti to stane častěji je třeba neodkládat a seřídit, protože je poté veeliká legrace, když jednoho dne kdy nejvíc chvátáš s rachotem zabrzdíš a nechce povolit, ale i na to je léčba...první pomoc viz. manuál a kouzelná hůlka:wink:
hodně štěstí a :Pohoda:
P.
Díky moc za příspěvěk. Jak to tady čtu tak to musím svěřit Jardovi Pešlovi, nebot' se mi letos už asi tak 5x nepodařilo odbrzdit kvůli chybové hlášce ruční brzdy. Nasledné vypnutí a zapnutí klíčku sice vždy pomohlo, ale je mi jasné, že to není to úplně správné řešení problému.

Díky Petr
D3 TDV6 HSE Manual

Uživatelský avatar
libovka
Příspěvky: 1862
Registrován: 14 lis 2009 19:21
tel.: Nokia
auto: DII a RR L322
Bydliště: praha-západ

Re: D3 - blbne ruční brzda

#8 Příspěvek od libovka » 21 lis 2011 15:14

RudaK píše:
papavel.k píše: :lol: Rudo a co ty probouraný garáže :ty jeden...: :lol:
Takovou skušenost nemám :mrgreen: ,zatím ten automat auto vždy udržel . A v případě zařazeného kvaltu a nastartovaného motoru ta ručka stejně povolí .... :nod
p.s. sorry já vím,že ti todle nepomůže závadu odstranit .

Ale Parking nenahrazuje ruční brzdu.Tak možná u nějakého osobáku,ale rozhodně to tomu nedělá dobře u 2,5t těžkého auta.
LR DII Td5 chip 165PS,HD měnič,přídavka z Defa,šnorchl,3"lift, 2,5cm body karoserie,33"pneu KM2,světelná rampa - 4x LED světla,zadní pracovní LED světla,nájezdák,přední a zadní pevnosťák,naviják,druhá baterie,vodovod,CB, rozšířené lemy.

Uživatelský avatar
petr_p
Příspěvky: 186
Registrován: 31 črc 2008 11:13
auto: D3 TDV6 HSE Manual
Bydliště: Hranice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#9 Příspěvek od petr_p » 26 bře 2012 20:01

Tak jsem behem vikendu vysledoval, ze mi rucni brzda nezabrzdi a dela ten priserny zadirajici se zvuk jen kdyz je zarazena redukce. Ma to nejakou logiku? Jak to muze souviset se zarazenou redukci?? :think
D3 TDV6 HSE Manual

Uživatelský avatar
petr_p
Příspěvky: 186
Registrován: 31 črc 2008 11:13
auto: D3 TDV6 HSE Manual
Bydliště: Hranice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#10 Příspěvek od petr_p » 29 kvě 2012 06:17

Tak jsem tady u nas v miste rekl mechanikovi, kdyz meni zadni desky at zaroven rozebere ty bubny rucni brzdy. Tak mi to pekne vycistili, promazali a neco tam dostelovali (bez diagnostiky) a ted to pri zabrzdeni dotahuje podstatne kratsi drahu nez pred tim a ty priserne zvuky uz to nedela. Slava, funguje to tak jak ma. :clap

Diky vsem za prispevky k tomuto vlaknu.

P.S.: Mozna je opravdu zbytecne s prvnim zaskripanim hned valit do LR, nebot tam se rovnou dela vymena a pak jsou auta jak jsem cetl na disco3uk, ktera maji v prubehu 4 let 2x vymenenou rucni brzdu a jejich majitele jsou jiz znacne nerudni . :sad
D3 TDV6 HSE Manual

Uživatelský avatar
erik
Příspěvky: 2749
Registrován: 16 říj 2006 19:00
tel.: +421905448329
auto: D90 td5, D5
Bydliště: skalica
Kontaktovat uživatele:

Re: D3 - blbne ruční brzda

#11 Příspěvek od erik » 29 kvě 2012 08:03

Možná, že to tu už nekdo psal, no radši to zopakuju.

1. "Co dělat, když se ti ručka zablokuje"
Začne blikat červená kontrolka "P" auto je zabržděné a nechce se rozjet...
- napravo od řadíci páky je žlábek na odkládání drobností, tak vytáhnout pryžový vrch
- vzít si šroubovák
- rukou vytáhnout lanko, které najdu v otvoru toho žlábku
- šoubovákem prostrčit smyčku na lanku
- a nadlidskou silou lanko potáhnot :D .. až vzadu uslyšíš ranu
- a už je hotovo
2. co s tou otravnou kontrolkou?
- odpojit na chvilku baterku
3. co dělat, aby se ti to neopakovalo? /tedy mimo servisování/
- při vypínání motoru a vytahování klíčku dej páčku ručky dolú
- to samé dělej i při zapínání a rozjezdu
.... dat páčku ručky dole ikdyž ti to skřípe...
....ten hmat, kdy pravou rukou vytahuješ klíč a levou dáváš páčku ručky dole, je komplikovaný, ale funguje to.
Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

Uživatelský avatar
petr_p
Příspěvky: 186
Registrován: 31 črc 2008 11:13
auto: D3 TDV6 HSE Manual
Bydliště: Hranice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#12 Příspěvek od petr_p » 29 kvě 2012 11:13

A co dela ten hmat popisovany v bodu 3? Tim jako pri vytazeni klicku ze spinacky deaktivujes automaticke zabrzdeni rucni brzdy, nebo co to dela?
D3 TDV6 HSE Manual

Uživatelský avatar
erik
Příspěvky: 2749
Registrován: 16 říj 2006 19:00
tel.: +421905448329
auto: D90 td5, D5
Bydliště: skalica
Kontaktovat uživatele:

Re: D3 - blbne ruční brzda

#13 Příspěvek od erik » 29 kvě 2012 13:44

petr_p píše:A co dela ten hmat popisovany v bodu 3? Tim jako pri vytazeni klicku ze spinacky deaktivujes automaticke zabrzdeni rucni brzdy, nebo co to dela?
..je to zabrzdene rucne a kvileni je jenom tehdy, kdy na to zapomenes....
Takto mne to poradili v LR servise , abych setril to automaticke zapinani a vyhl se tem zvukum a nasledne poruse...
Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

Uživatelský avatar
vizos
Příspěvky: 542
Registrován: 18 led 2007 09:13
tel.: 739266781
auto: D3 ala G4 a S1
Bydliště: Předmostí

Re: D3 - blbne ruční brzda

#14 Příspěvek od vizos » 29 kvě 2012 15:35

Jenze u novejsich brzd. jednotek uz to nefunguje :sad .
v D3 to zas bliká občas mlátí ale jezdím stále dál a rád + jedna Series one 1950 nápravy na špalkách a rám na dvoře ale nic nebliká ani nemlátí

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: D3 - blbne ruční brzda

#15 Příspěvek od RudaK » 29 kvě 2012 18:49

vizos píše:Jenze u novejsich brzd. jednotek uz to nefunguje :sad .
To je daň za to,žes modernizoval ... :ty jeden...: ,udělej to stejně,jak to má série a máš pokoj . :mrgreen: ( tz. bez brzd :chuckle - aspoň to pojede rychléjc,bo kdo brzdí,tak prohrává :yes )
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
erik
Příspěvky: 2749
Registrován: 16 říj 2006 19:00
tel.: +421905448329
auto: D90 td5, D5
Bydliště: skalica
Kontaktovat uživatele:

Re: D3 - blbne ruční brzda

#16 Příspěvek od erik » 29 kvě 2012 21:35

vizos píše:Jenze u novejsich brzd. jednotek uz to nefunguje :sad .
U nových- tedy roku 2007 a vic, se da na RJ nastavit ruční zabrzdení...
to je ta výhoda
Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

Uživatelský avatar
papavel.k
Příspěvky: 724
Registrován: 25 říj 2008 18:40
Bydliště: České Budějovice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#17 Příspěvek od papavel.k » 02 čer 2012 21:35

petr_p píše:Tak jsem tady u nas v miste rekl mechanikovi, kdyz meni zadni desky at zaroven rozebere ty bubny rucni brzdy. Tak mi to pekne vycistili, promazali a neco tam dostelovali (bez diagnostiky) a ted to pri zabrzdeni dotahuje podstatne kratsi drahu nez pred tim a ty priserne zvuky uz to nedela. Slava, funguje to tak jak ma. :clap

Diky vsem za prispevky k tomuto vlaknu.

P.S.: Mozna je opravdu zbytecne s prvnim zaskripanim hned valit do LR, nebot tam se rovnou dela vymena a pak jsou auta jak jsem cetl na disco3uk, ktera maji v prubehu 4 let 2x vymenenou rucni brzdu a jejich majitele jsou jiz znacne nerudni . :sad
ano toto je správný postup o kterém jsem psal dříve :mrk...teď mne napadá, že ještě někde mám ten "spravený" modul :mrgreen:
erik píše:Možná, že to tu už nekdo psal, no radši to zopakuju.

1. "Co dělat, když se ti ručka zablokuje"
Začne blikat červená kontrolka "P" auto je zabržděné a nechce se rozjet...
- napravo od řadíci páky je žlábek na odkládání drobností, tak vytáhnout pryžový vrch
- vzít si šroubovák
- rukou vytáhnout lanko, které najdu v otvoru toho žlábku
- šoubovákem prostrčit smyčku na lanku
- a nadlidskou silou lanko potáhnot :D .. až vzadu uslyšíš ranu
- a už je hotovo
2. co s tou otravnou kontrolkou?
- odpojit na chvilku baterku
3. co dělat, aby se ti to neopakovalo? /tedy mimo servisování/
- při vypínání motoru a vytahování klíčku dej páčku ručky dolú
- to samé dělej i při zapínání a rozjezdu
.... dat páčku ručky dole ikdyž ti to skřípe...
....ten hmat, kdy pravou rukou vytahuješ klíč a levou dáváš páčku ručky dole, je komplikovaný, ale funguje to.
ano šroubovákem lze nahradit kouzelnou hůlku, ale s ní to jde lépe :mrgreen: ...jinak díky NEKLANOVI, který mi ji předal s autem jako inventář a za tu dobu co vlastnil BERU3KU ji neztratil :)
DII Td5 99...ve výstavbě za provozu zdánlivě připomínající technologické přestávky

Uživatelský avatar
maniac
Příspěvky: 347
Registrován: 01 kvě 2012 12:20
tel.: 725054218
auto: D III OFF, D III
Bydliště: v autě
Kontaktovat uživatele:

Re: D3 - blbne ruční brzda

#18 Příspěvek od maniac » 23 čer 2012 11:03

Zdravím, mám DIII a moje ruční brzda funguje asi tak 200km než se někde něco posere, už jsem to měl 2x v servisu LR kde to vyčistili - seřídili -zkalibrovali rychlosti(přes diagnostiku) a vše běželo jak má, po 200km se opět rozsvítí žluté P a všechno je na novo, zkoušel jsem metodu přidržet páčku při zapínání/vypínaní, ale bez úspěchu....
nenajde se někdo kdo by poradil kde hledat závadu či vyřadit automatické zatahování?
Díky všem.....
LR Discovery 3, TDV6 SE, Xlifter, Wrangler Duratrac 2 5/55/19, Garmin navi 2595, CB INTEK M-799 plus, Šnorchel, Zahrada, Svetělna rampa 440w,

Uživatelský avatar
papavel.k
Příspěvky: 724
Registrován: 25 říj 2008 18:40
Bydliště: České Budějovice

Re: D3 - blbne ruční brzda

#19 Příspěvek od papavel.k » 24 čer 2012 12:47

...vyřadit automatické zatahování se dá diagnostikou...zároveň se ale vyřadí i automatické odblokování zatahlé parkovací "ruční" brzdy při rozjezdu...přidržet čudlik při zhasnutí motoru a vytažení klíčku, tak aby se neaktivovala "ruční" brzda - musíš držet trochu déle, už nevím kolik ale nějaká ta sekunda (možná i 10 to už si fakt nepamatuju) po vytažení klíčku to je :mrk
...jo a možná už máš vytahaný lanka, to byl důvod proč to blblo mně, také po seřízení a pár zataženích..
DII Td5 99...ve výstavbě za provozu zdánlivě připomínající technologické přestávky

Uživatelský avatar
maniac
Příspěvky: 347
Registrován: 01 kvě 2012 12:20
tel.: 725054218
auto: D III OFF, D III
Bydliště: v autě
Kontaktovat uživatele:

Re: D3 - blbne ruční brzda

#20 Příspěvek od maniac » 24 čer 2012 23:00

papavel.k píše:...vyřadit automatické zatahování se dá diagnostikou...zároveň se ale vyřadí i automatické odblokování zatahlé parkovací "ruční" brzdy při rozjezdu...přidržet čudlik při zhasnutí motoru a vytažení klíčku, tak aby se neaktivovala "ruční" brzda - musíš držet trochu déle, už nevím kolik ale nějaká ta sekunda (možná i 10 to už si fakt nepamatuju) po vytažení klíčku to je :mrk
...jo a možná už máš vytahaný lanka, to byl důvod proč to blblo mně, také po seřízení a pár zataženích..
momentalne jsem ve fazi kdy sviti zlute P a cervene P blika......
LR Discovery 3, TDV6 SE, Xlifter, Wrangler Duratrac 2 5/55/19, Garmin navi 2595, CB INTEK M-799 plus, Šnorchel, Zahrada, Svetělna rampa 440w,

Odpovědět